Me tutkimme: tällainen on suomalaisyritysten hybridi it-ympäristö
Vaikuttaako tiedolla johtaminen yritysten konesalihankkeisiin? Entä näkyvätkö tekoäly ja konttiteknologia yritysten it-infrastruktuuripäätöksissä? Kysymyksiin haettiin vastauksia Atean ja Hewlett Packard Enterprisen (HPE) yhdessä toteuttamalla tutkimuksella. Tavoitteena oli selvittää, minkälainen on suomalaisten yritysten it-infrastruktuurin nykytila, miten sitä on tarkoitus jatkossa kehittää ja miten keväällä 2020 alkanut koronaviruspandemia vaikutti kehityshankkeisiin. Keväällä 2021 haastattelututkimukseen osallistui 70 suomalaista it-päättäjää eri aloilta ja organisaatioista.
Tutkimuksen kärkinostot
87 % yrityksistä on toteuttanut tiedolla johtamisen hankkeita tai kokeiluja viimeisen vuoden sisällä.
32 % hyödyntää sovelluskehitystä, edistynyttä analytiikkaa tai tekoälyä ja 33 % suunnittelee hyödyntävänsä.Covid-19 pandemia on vaikuttanut 53%: in yrityksistä hankkeisiin.
Tiedolla johtaminen vauhdittaa hankkeita
Tiedon merkitys kasvaa yritysten liiketoiminnassa alasta riippumatta. Tietoa kerätään, tietoa säilötään ja tiedolla johdetaan. Tiedon merkityksen kasvaessa, tiedolla johtaminen ja datan hallinta ovat myös it-infrastruktuurien keskeisimpiä kehityskohteita ja ajureita.
Vuonna 2021 it-organisaatiot ovat lähempänä liiketoimintoja kuin koskaan ennen. Yli puolet yrityksistä näkee tiedolla johtamisen erittäin tärkeänä kehityskohteena ja peräti 87 % yrityksistä on toteuttanut tiedolla johtamisen hankkeita tai kokeiluja viimeisen 12 kuukauden aikana.
Tieto ohjaa liiketoiminnan kehitystä yrityksissä, eikä päätöksiä tarvitse enää tehdä mutuillen. Merkittävää on, että it on murtanut entisen roolinsa liiketoiminnan tukifunktiosta liiketoiminnan kumppaniksi ja mahdollistajaksi.
Hybridialustoja analytiikalle ja tekoälylle
Suurin hajonta yritysten välillä oli it-infrastruktuurin rakenteessa. Käytännössä infrastruktuureja on edelleen vahvasti yritysten omissa konesaleissa, mutta enenevässä määrin ympäristöt ovat hybridejä eli osa ympäristöstä sijaitsee esimerkiksi palveluntarjoajien konesaleissa ja pilvipalveluissa.
Onkin tärkeää, että oma it-infrastruktuuri on sellainen, että se tukee yrityksen liiketoiminnan kehityshankkeita ja mahdollistaa esimerkiksi tiedolla johtamisen kehitystyön ja operoinnin.
Tiedolla johtamisen infrastruktuurihankkeissa näkyvät vahvimpina edistynyttä analytiikkaa tai tekoälyä soveltavat hankkeet. Sen sijaan konttiteknologia tekee vielä tuloaan, vasta 8 % vastaajista hyödynsi sitä it-ympäristössään. On oletettavaa, että konttiteknologia tulee lähivuosina yleistymään ja vauhdittamaan vahvasti erilaisia infrastruktuurihankkeita.
Korona on vaikuttanut kehityshankkeisiin eri tavoin
Tutkimustuloksista selvisi, kuinka eri tavoin maailmanlaajuinen koronapandemia oli vaikuttanut yritysten it-hankkeisiin. Yli puolella yrityksistä pandemia oli selvästi vaikuttanut tekemiseen – mutta osalla edistäen hankkeita, osalla lykäten.
Yritysten toimintaympäristö ja markkinatilanteet ovat koronasta huolimatta vaihdelleet suuresti. On ilahduttavaa nähdä, että tiedolla johtamisen ja datan hallinnan hankkeita on toteutettu vahvasti pandemiasta huolimatta.
Tutkimustuloksista selviää, että 40 %:ssa kohdeyrityksistä infrastruktuurin kehittäminen tai datan hallinnan tehostaminen on edelleen erittäin tai melko ajankohtaista. Lue koko tutkimusraportti ja katso, kuinka oma it-ympäristönne vertautuu muihin yrityksiin.
Atea ja Hewlett Packard Enterprise (HPE) tarjoavat yrityksille nopeasti yhä älykkäämpiä, ketterämpiä ja suorituskykyisempiä IT-ratkaisuja. HPE:n tekoälyä hyödyntävä IT-infrastruktuuri turvaa yritysten liiketoiminnan jatkuvuuden, palveluiden käytettävyyden sekä sovellusten käyttökokemuksen eri ympäristöissä.