Siirry sisältöön
28-03-2023

4 suositusta, jotka auttavat IT-ostajaa toimimaan vastuullisemmin

Ostajien pitää käyttää entistä voimakkaammin valtaansa vastuullisen IT:n edistämiseksi. Näin kehottaa Atea Sustainability Focus -raportin asiantuntijafoorumi, joka on jälleen laatinut toimintasuositukset niin IT-ostajille, laitevalmistajille kuin koko toimialalle.

Vuoden 2023 Atea Sustainability Focus -raportti on ilmestynyt. Se kokoaa jo seitsemättä kertaa pohjoismaisten IT-ostajien näkemykset vastuullisuuden nykyisistä ja nousevista painopisteistä, haasteista sekä parhaista toimintamalleista. Tämän vuoden tulokset perustuvat 493 vastaukseen Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Virosta.


Tutkimustulosten rinnalla raportin toinen keskeinen osa ovat asiantuntijapaneelin suositukset IT-ostajille, laitevalmistajille ja koko toimialalle. Paneelissa ovat mukana muun muassa Nordean Chief Expert, Sustainable Procurement Maria Færgemann Eg, Systembolagetin CIO Eva Listi, Ericssonin Principal Researcher ICT Sustainability Pernilla Bergmark ja Vattenfallin Director IT Portfolio & Suppliers Marc Erlings.

Nämä neljä suositusta asiantuntijapaneeli tekee tänä vuonna IT-ostajille:

  1. Aseta – tai ylitä – kilpailutusvaatimukset niin, että ne tukevat IT-alan yleistä tavoitetta vähentää päästöjä 45 prosentilla vuosien 2020–2030 välillä.
  2. Tutustu, kehitä ja ota käyttöön keinoja palkita laite- ja palvelutoimittajia niiden tekemistä vastuullisuusteoista.
  3. Laajenna ilmastovastuullisuusvaatimukset kilpailuttamisesta myös muuhun yhteistyöhön. Vaadi näyttöjä vastuullisuussitoumusten täyttämisestä läpi sopimuskauden. Kouluta ja ota sisäiset sidosryhmäsi mukaan vastuullisuustyöhön.
  4. Tee oman organisaatiosi IT:n aiheuttama ilmastokuormitus näkyväksi mittaamalla päästöjä Scope 3 -mallin mukaisesti, eli huomioimalla myös ostamiseen ja laitteiden elinkaaren loppuun liittyvät päästöt.

Yhdenmukaista ja luotettavaa tietoa ostajien avuksi

Jotta ostajat voivat vaatia laitevalmistajilta ja muilta toimittajilta entistä vastuullisempaa toimintaa, he tarvitsevat työnsä tueksi huomattavasti nykyistä parempaa ja vertailtavaa tietoa laitteiden ja ratkaisujen ilmastovaikutuksista. Siksi asiantuntijapaneeli suosittelee valmistajille muun muassa yhteisten raportointikäytäntöjen käyttöönottoa, koko toimitusketjun huomioivaa Scope 3 -tason raportointia sekä ilmastovaikutusten kokonaisvaltaista haltuunottoa esimerkiksi kompensaatiota hyödyntämällä.

Elektroniikkateollisuuden globaalien toimitusketjujen vastuullisuutta edistävälle Responsible Business Alliancelle asiantuntijapaneeli esittää muun muassa yhtenäisten raportointimallien kehittämistä sekä paikallisia toimenpiteitä alueille, joihin alan ilmastopäästöt todellisuudessa vaikuttavat.
Kaikkiin asiantuntijapaneelin suosituksiin ja pohjoismaisten IT-ostajien näkemyksiin voit tutustua lataamalla raportin itsellesi.


Lue Atea Sustainability Focus -raportti tästä