Focus-keynote Neil Harbisson: Tulevaisuudessa voimme päättää, mitä aisteja itselle haluamme
Millaista on olla värisokea, mutta kuulla värit ääninä teknologian avulla? Sen tietää kyborgi ja taiteilija Neil Harbisson, jonka päähän on asennettu siru ja antenni. Harbisson puhuu tieteiselokuvalta kuulostavasta elämästään ja kokemuksistaan Atea Focus -tapahtumassa 9. lokakuuta.
Kun täydellisestä värisokeudesta syntymästään asti kärsineen Neil Harbissonin, 42, kalloon istutettiin kaksikymmentä vuotta sitten pysyvästi mikrosiru ja antenni, hänen elämänsä mullistui. Maailma ei ollut enää harmaansävyinen. Hän alkoi kuulla värit ääninä.
Uuden teknologian tuoma muutos oli dramaattisempi kuin Harbisson osasi ennakkoon kuvitella. Pään yläpuolelle kaartuvasta antennista tuli osa hänen kehoaan, ja hänestä tuli maailman ensimmäinen virallinen kyborgi. Kyborgi tarkoittaa elävää olentoa, johon on yhdistetty tekniikkaa.
Matka kyboriksi ei ole ollut helppo. Se on vaatinut muun muassa pitkän kädenväännön Iso-Britannian viranomaisten kanssa, jotka eivät halunneet myöntää Harbissonille uutta passia. Hänen olisi pitänyt poistaa tai peittää antenni passikuvastaan.
”Sanoin, että se on ruumiinosani ja uusi aistini, ei mikään erillinen laite, jota käytän. Suurimpana haasteena olen kokenut ihmisten asenteet – en itse teknologiaa. Haluan puolustaa kyborgien oikeuksia, lisätä tietoisuutta ja hälventää pelkoja”, nykyisin ympäri maailmaa aiheesta puhumassa kiertävä Harbisson kertoo.
Kyborgi pystyy kuulemaan satoja värisävyjä
Neil Harbisson on ollut nuoresta asti maailmankansalainen. Katalonialaissyntyinen brittiläis-irlantilais-amerikkalainen kyborgitaiteilija varttui Barcelonassa Espanjassa. Pikkupoikana Harbisson soitti pianoa ja sävelsi musiikkia. Taidekoulussa hän sai erioikeuden olla käyttämättä värejä töissään. Kaikki hänen nuoruuden työnsä olivat mustavalkoisia.
Idea antenniin syntyi, kun hän jatkoi taideopintojaan Englannissa. Harbisson halusi löytää jonkin keinon aistia värejä, mutta ilman erillisiä laseja tai kuulokkeita.
”Maailma tuntui olevan täynnä värejä. Niitä oli kaikkialla: sukunimissä, biisien nimissä, paikannimissä, tuotteiden nimissä. Halusin palavasti tietää, mitä värit ovat”, hän kertoo.
Harbisson sai mukaansa joukon teknologiaosaajia. He kehittivät värejä kuulevan laitteen, jonka avulla hän erotti aluksi kuusi väriä. Antennin päässä oleva kamera sieppaa valon aallonpituuksia ja muuntaa ne ääniksi, jotka välittyvät eri taajuuksilla kallon luiden läpi kuuloelimiin. Alkuun hänen päätään särki koko ajan.
”Kesti puoli vuotta oppia yhdistämään äänet väreiksi. Sen jälkeen se muuttui normaaliksi. Nykyään kuulen satoja värisävyjä. Aistin värejä, joita ihmissilmä ei näe, kuten infrapuna- ja ultraviolettivalon. Antennissani on internet-yhteys, ja pystyn vastaanottamaan signaaleja esimerkiksi avaruussatelliiteilta.”
Kyborgiksi ryhtymistä hidasti se, etteivät lääkärit halunneet asentaa antennia hänen päähänsä. Lopulta hän löysi lääkärin, joka ruuvasi antennin kiinni hänen kalloonsa.
Toiveena normalisoida aistien laajentaminen
Puhuessaan uudesta aististaan Neil Harbisson käyttää termiä Artificial Senses (AS). AS-teknologiassa ihminen tuntee, tulkitsee ja visualisoi koneen välittämän aistitiedon.
Harbisson käyttää aistiaan taiteessaan: hän esimerkiksi soittaa värejä ja tulkitsee ääniä värikylläisiksi maalauksiksi. Hän on ollut perustamassa Cyborg Foundation -säätiötä, joka edistää kyborgitaidetta, tukee kyborgiksi haluavia ihmisiä sekä tutkii ihmisen ja teknologian yhdistämistä ja aistien laajentamista.
Harbisson haluaa olla luomassa uusia aisteja ja elimiä, jotta muutkin ihmiset voivat kokea todellisuuksia, joita aivot eivät pysty havaitsemaan.
”Koen, että kyborgina olen lähempänä luontoa. Eläimet pystyvät aistimaan maanjäristyksiä ja delfiinit saalistavat käyttäen ultraääntä. Se on luonnossa ihan tavallista. Uskon, että tulevaisuudessa ihmiset voivat itse päättää mitä aisteja haluavat. Toiveeni on, että kun näemme ihmisiä, joilla on antenneja ja muita sensori-implantteja, kysymme vain: mikä on uusi aistisi?”
Tervetuloa kuulemaan Neil Harbissonia Atea Focukseen!
Kyborgitaiteilija Neil Harbisson on yksi Atea Focus -tapahtuman keynote-puhujista. Tule kuuntelemaan hänen ajatuksiaan ihmislajin yhteydestä teknologiaan. Harbisson nähdään Maa-lavalla keskiviikkona 9.10. klo 15.10 alkaen.