Siirry sisältöön
30-09-2024

Mitä johdon tulee ymmärtää Microsoft Windows 11 -käyttöjärjestelmäpäivityksestä?

Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuki on tulossa tiensä päähän vuoden 2025 lokakuussa. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, tuleeko siihen varautua tavalla tai toisella ja mitä yrityksen johdon tulee ymmärtää aiheesta? Atean Senior Solution Manager Janne Liimatainen ja Microsoft Business Manager Tommi Kuuri kertovat, miksi valmistautumisella on jo kiire, vaikka tuen loppumiseen on vielä noin vuosi aikaa.

Ehdottomasti merkittävin asia, jonka käyttöjärjestelmän tuen loppuminen tuo mukanaan on tietoturvan heikkeneminen. Kun tuki loppuu, ei Microsoft enää tilkitse järjestelmässä havaittuja aukkoja, jolloin vanhasta käyttöjärjestelmästä tulee haavoittuvampi ja hyökkääjien silmissä houkuttelevampi. Päivitys nostaa siis yrityksen tietoturvan tasoa.

Vuoden 2025 suunnittelussa ei tule tyytyä mutuun

Siirtymä Windows 10:stä uuteen käyttöjärjestelmään vaikuttaa koko organisaatioon ja on luonnollisesti sitä suurempi projekti, mitä enemmän työasemia yrityksellä on käytössään. Samalla voi olla järkevää tarkastella tarkemmin yrityksen laitekantaa ja sen hallinnoinnin tasoa. Millä tolalla on yrityksen laiterekisteri, tai onko kokonaisvaltaisempi elinkaarenhallinta otettu haltuun?

”Kun budjetit ovat tässä vaiheessa vuotta suunnitteilla, on hyvä tarkastella realistisesti yrityksen valmiutta käyttöjärjestelmäuudistukseen. Kannattaa selvittää perin pohjin, millaisia resursseja siirtymä vaatii”, vinkkaa Liimatainen.

Useissa yrityksissä saattaa tulla myös yllätyksenä se, kuinka moni työasema ei enää raudan puolesta pystykään tukemaan uutta käyttöjärjestelmää. Siispä työasemien tämänhetkinen tila kannattaa selvittää huolella eikä tyytyä summittaiseen arvioon.

”Kukaan ei varmasti halua, että laitekannan laajempi uudistustarve tulee täytenä yllätyksenä”, Liimatainen huomauttaa.

”Kun budjetit ovat tässä vaiheessa vuotta suunnitteilla, on hyvä tarkastella realistisesti yrityksen valmiutta käyttöjärjestelmäuudistukseen. Kannattaa selvittää perin pohjin, millaisia resursseja siirtymä vaatii.”

— Janne Liimatainen, Senior Solution Manager

Uudemmat laitteet paitsi tukevat Windows 11 -järjestelmää, voivat myös sisältää toimintaa tehostavia tekoälyominaisuuksia.

”Modernit laitteet tuovat AI-laskennan koneen omalle prosessorille, joka mahdollistaa monenlaista parannusta ja tehostusta laitteen käyttöön”, Kuuri kertoo.

Aloita valmistautuminen mahdollisimman pian

Siirtymää varten täytyy varata sekä rahallista budjettia että IT-henkilöstön aikaa. Huolellinen suunnittelu vaatii aikaa ja lisäksi muutoksen yhteydessä voidaan tehdä muitakin siirtymiä, kuten organisaation siirtymä SCCM-hallintajärjestelmästä pilvipohjaiseen Microsoft Intune -hallintaan, joka muun muassa helpottaa hybridityöskentelyä ja parantaa omalta osaltaan laitteiden hallittavuutta ja tietoturvaa.

Milloin muutosta kannattaisi sitten alkaa valmistella? Asiantuntijoiden mielestä mieluiten heti, jos sitä ei ole vielä aloitettu.

”Valtaosa organisaatioista herää muutokseen jälkijunassa. Jos itse on ajoissa, pystyy välttämään myös laitetoimittajien ja muiden kumppaneiden mahdolliset resurssihaasteet”, Liimatainen muistuttaa.

Siirtymän kesto voi vaihdella, mutta jos sen jättää viime tippaan, jää huolelliselle suunnittelulle luonnollisesti vähemmän aikaa. Liimatainen kertoo, miten siirtymä on hoidettu Atean omassa organisaatiossa:

”Esimerkiksi Atean oma siirtymä Windows 11 -järjestelmään tapahtui porrastetusti kolmen kuukauden aikana – tai niin se näkyi tavallisille käyttäjille. Muutosta oli kuitenkin valmisteltu taustalla jopa kaksi vuotta ja samalla organisaatio siirtyi Intune-hallintaan kokonaisuudessaan.”

”Vaikka enää siirtymään ei ole kahta vuotta aikaa, ehtii vuodessakin varautua hyvin, kunhan suunnitteluun herää viimeistään nyt.”

Lyö siirtymäprojektissa useampi kärpänen yhdellä iskulla

Käyttöjärjestelmäpäivitys on oivallinen sauma ottaa askel taaksepäin ja tarkastella yrityksen laitekokonaisuutta ja -hallintaa hiukan laajemmalla mittakaavalla. Etenkin jos siirtymän ohessa halutaan lyödä kaksi tai useampi kärpänen yhdellä iskulla eli suorittaa muitakin kehitysprojekteja, on tarkastelu paikallaan.

Siirtymäprojektin suunnittelu, toteutus ja jalkauttaminen henkilökunnan pariin voi lopulta olla yllättävän iso projekti. Jos työasemia on paljon ja projekti laajenee, voi omien osaajien aika olla tiukassa – liiketoimintaan liittyvä tekeminen ei nimittäin käyttöjärjestelmäpäivityksen myötä jää tauolle tai lopu. Päinvastoin: uuden juonteen päivitykseen tuo sen varmistaminen, että kaikki olemassa olevat liiketoimintojen työkalut toimivat ongelmitta myös uudessa käyttöjärjestelmässä.

”Johdon on hyvä ottaa tämä teema käsittelyyn. Kun puhutaan työnteon mahdollistavista työvälineistä ja järjestelmistä sekä koko liiketoimintaa suojaavasta tietoturvasta, on käyttöjärjestelmäpäivitys loppupeleissä koko johtoryhmän asia”, Kuuri summaa.

Jos yrityksesi kaipaa tukea käyttöjärjestelmäpäivityksessä, ja laitekannan lähempi tarkastelu olisi muutenkin tarpeen, ota yhteyttä! Atean Elinkaarenhallinnan ammattilaiset ovat tukenasi.

Ota yhteyttä ja varmista sujuva Windows 11 -siirtymä!

 

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Janne Liimatainen
Senior Solution Manager

Janne Liimatainen toimii Atealla Solution Managerina digitaalisen työpaikan ratkaisuihin liittyen. Janne hallitsee mobiilin työskentelyn ratkaisujen salat ja haluaa auttaa asiakasta löytämään parhaimmat sekä tehokkaimmat keinot modernin hybridityön ratkaisuihin.

Tommi Kuuri
Solution Manager