Siirry sisältöön
16-09-2024

Hiilijalanjälkilaskuri auttaa pienentämään päästöjä ja helpottaa raportointia

Biocode-hiilijalanjälkilaskurin avulla elintarvike- ja maatilayrittäjät voivat laskea kätevästi ruoantuotannon päästöt. EU velvoittaa nyt entistä tarkempaan päästöjen raportointiin, joten palveluratkaisun kysyntä on kasvussa.

Kalatuotteita valmistava Hailia laski Pikkukala-tuotteensa hiilijalanjäljen ja huomasi, että pakastuksen apuaineena käytettävällä typellä oli suuri päästöosuus tuotannossa. Se vaihdettiin Biocoden ansiosta vähäpäästöiseen typpeen, ja tuotteen hiilijalanjälki pieneni 10 prosenttia.

Biocode on syntynyt ProAgrian ja Mtech Digital Solutionsin kehitystyöstä. Sen tavoitteena on hillitä päästöjä ja ilmastokriisiä tarjoamalla ruokaketjun läpäisevä verkkopalvelu päästöjen hallintaan.  

”Haluttiin matalan kynnyksen ratkaisu siihen, että ruoan ilmastovaikutuksia voidaan mitata tieteellisesti”, kuvaa Biocoden operatiivinen johtaja Vilja Hannula.



Biocoden kysyntä kasvaa, sillä EU on alkanut vaatia tänä vuonna kestävyysraportointia suuryrityksiltä. Toimitusketjuja pitkin velvoite ulottuu pienempiinkin yrityksiin.

”Tyypillisesti elintarvikeyritykset ottavat aluksi Biocodella haltuun yritystason päästöt tai yksittäisten tuotteiden hiilijalanjäljet. Yli 80 prosenttia ruoan toimitusketjun päästöistä tulee kuitenkin alkutuotannosta eli tiloilta ja pelloilta. Sieltä datan kerääminen on vaikeinta, mutta sitä ei voi jättää pois, jos haluaa tehdä luotettavaa laskentaa”, Hannula kuvaa.  

Kun tiedot on syötetty, laskuri hoitaa loput

Biocode antaa visuaalisen yhteenvedon tuotantoketjun hiilijalanjäljestä. Viljanviljelijät voivat esimerkiksi syöttää tiedot peltolohkon tarkkuudella ja merkata laskuriin tiedot viljelytavoista ja lannoitteiden käytöstä. Mikäli dataa on saatavilla toisessa järjestelmässä, työtä voidaan automatisoida.

Biocode mahdollistaa päästölaskelmien tekemisen niillekin yrityksille, joilla ei ole ollut riittävästi resursseja tai osaamista hiilijalanjälkilaskentaan. Laskurista on tehty mahdollisimman helppokäyttöinen, vaikka se hyödyntää tieteeseen pohjautuvia laskentamalleja.

Biocoden toimitusjohtajan Ernesto Hartikaisen mukaan tavoite on, että päästöjä laskiessaan käyttäjä myös ymmärtäisi heti, mitkä asiat vaikuttavat niihin eniten.


”Viljelijälle on tärkeää ymmärtää, millaisia toimia voi tehdä päästöjen vähentämiseksi ja hiilivarastojen kasvattamiseksi. Elintarvikeyrityksillä taas toimitusketjun osuus on iso asia, ja heitä auttaa suora linkki viljelijöihin ohjelmistomme kautta.”

Vastuullisuus voi Hartikaisen mukaan kääntyä kilpailueduksi ja tuloksi, jos asiat voidaan todentaa laskelmilla.

”Tiedämme, että osa asiakkaistamme maksaa korotettua hintaa tuottajille, jotka raportoivat vastuullisuudesta. Alkutuotannossa on kovat kannattavuushaasteet, joten tienestit ovat tervetulleita”, Hartikainen toteaa.

Ajurina halu parantaa maailmaa

Kolmasosa maailman kasvihuonekaasupäästöistä linkittyy tavalla tai toisella ruokaketjuun.

”Olemme mukana ratkaisemassa yhtä maailman suurimmista ongelmista. Ruoantuotantoa pitää väestönkasvun vuoksi lisätä, ja samaan aikaan täytyy saada hiilijalanjälkeä pienennettyä. Tässä on jäätävä ristiriita, ja jos olemme edes pieni osa tätä ratkaisua, olen onnellinen”, Hannula kiteyttää.

Hartikainen näkee, että ongelman ratkaisemiseksi elintarvikeyrityksille tarvitaan työkaluja, joiden avulla voidaan vähentää päästöjä yhteistyössä tuottajien kanssa.

”On elinehto, että saadaan aikaiseksi kestävä ruokajärjestelmä”, Hartikainen sanoo. Kuluttajien tottumuksetkin vaikuttavat suoraan tuotantoon, ja niissä muutokset ovat hyvin hitaita. Biocodea voisi Hannulan mukaan käyttää esimerkiksi tekstiili- tai metsäteollisuudessa.

”Strategisesti haluamme kuitenkin nyt keskittyä elintarviketeollisuuteen ja tarjota ratkaisun, joka palvelee kattavasti heidän tarpeitaan.”

Biocodea käytetään Suomen lisäksi muissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Euroopan markkinoilla odottaa vielä yli 200 000 elintarvikealan yritystä, jotka saattaisivat myös tarvita helppokäyttöistä ja selkeää työkalua hiilijalanjäljen laskemiseen.