”Emme tosiaankaan paisuta mitään laiteroskiksia”, painottaa toiminnanjohtaja Jouni Paakkinen Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudesta.
Turussa kertyisi nopeasti isoja määriä käytöstä poistuneita IT-laitteita, jos niiden kierrätystä ei olisi järjestetty tehokkaasti. Esimerkiksi Turun peruskoulujen ja lukioiden oppilailla, opiskelijoilla sekä henkilökunnalla on käytössään yhteensä yli 15 000 kannettavaa tietokonetta tai tablettia. Niistä lähtee kiertoon vuosittain muutama tuhat.
Tiera Verkkokaupasta hankittua GoITLoop-kierrätyspalvelua käytetään opetuspuolen lisäksi kaupungin hallinnon laitteiden kierrätyksessä.
”Käytämme laitteita aina niin kauan, kun niistä on järkevästi hyötyä. Laitteet poistuvat joko jatkokäyttöön omassa organisaatiossamme tai kierrätyspalvelun kautta jälkimarkkinoille tai materiaalien kierrätykseen”, Jouni Paakkinen kertoo.
Laitteiden ammattimainen ja vastuullinen kierrätys on osa Turun kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Kaupunki aikoo saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2029 mennessä ja sen jälkeen muuttua ilmastopositiiviseksi eli ilmakehää viilentäväksi. Turku on jo vähentänyt päästöjään 55% vuoden 1990 vertailutasosta. Päästövähennyksiä on tehty muun muassa investoimalla uusiutuvaan energiantuotantoon sekä edistämällä kiertotaloutta ja vähähiilistä liikennettä.
Roskisten sijaan rahallista hyötyä
Kaupungin hallinnon puolella käytössä on noin 8 500 työasemaa.
”Hankimme hallinnon laitteet Tiera Verkkokaupan kautta. GoITLoop on tosi luonteva keino huolehtia niiden turvallisesta hävittämisestä ja jatkokäytöstä valmista väylää pitkin. Saamme kaikista kiertoon menneistä laitteista selkeän raportin, joka todistaa, että ne on käsitelty tietoturvallisesti ja voimme olla siltä osin huoletta”, Turun kaupungin IT-asiakaspalvelupäällikkö Piia Suhonen kertoo.
Kierrätyspalvelun käyttö tukee Turun ilmastotavoitteita, mutta tuo myös taloudellista hyötyä kaupungille.
”Olin positiivisesti yllättynyt, että jopa yli 90 prosenttia poistetuista laitteista voidaan tietoturvallisen tyhjennyksen jälkeen laittaa uudestaan myyntiin. Silloin saamme laitteista myös rahaa takaisin”, Jouni Paakkinen kertoo.
Atea-konsernin kierrätyspalveluiden kautta kierrätettiin kaiken kaikkiaan 760 900 laitetta vuonna 2023. Kun laitetta ei voi enää käyttää uudelleen, se päätyy loppumurskaukseen, jossa erotellaan kulta, hopea ja muut arvometallit jatkojalostusta varten. Irrotetut metallit myydään elektroniikkateollisuudelle uusien laitteiden valmistamiseen. Laitteiden tehokkaalla uusiokäytöllä ja kierrätyksellä pystytään säästämään siis iso määrä luonnonvaroja.
Sujuva palvelu saa kiitosta
Turun kaupungilla ollaan erittäin tyytyväisiä GoITLoop-palvelun helppouteen ja skaalautuvuuteen. Jos käytöstä poistuvia laitteita on vähän, palvelusta voi tilata vain yhden kierrätyslaatikon haluttuun toimipaikkaan. Ja jos poistettavaa on enemmän, palvelu huolehtii sujuvasta logistiikasta kaikkiin toimipisteisiin.
”Vastikään laitoimme kiertoon yli 1 500 iPadia yli 30 eri koulusta. Jokaiselle koululle tuli oma laatikko ja laitteet lähtivät sujuvasti kohti kierrätyksen seuraavaa vaihetta”, Jouni Paakkinen iloitsee.
Kaupungin hallinnon laitteiden elinkaaripalvelut hoitaa Kuntien Tiera Oy, joka tilaa GoITLoop-kierrätyspalvelun Tiera Verkkokaupasta.
”Uusimme vuodessa yhteensä noin tuhat hallinnon laitetta. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä palveluun, joka huolehtii kierrätyksen aina sujuvasti”, Piia Suhonen sanoo.
Jouni Paakkinen ja Piia Suhonen suosittelevat kierrätyspalvelua myös muille kaupungeille ja kunnille.
”Ikävä kyllä monella on jossain varaston nurkassa tai pöytälaatikossa esimerkiksi käytettyjä puhelimia tai muita mobiililaitteita lojumassa turhan panttina. Kun tilaa kierrätyslaatikon ja saa ensimmäisen raportin, ymmärtää kuinka helppoa ja selkeää tämä on. Hintakin on hyvin maltillinen”, Jouni Paakkinen sanoo.
Elinkaari lähtee hankinnoista
Turussa IT-laitteiden elinkaarta ajatellaan jo hankintavaiheessa: uudet laitteet ostetaan pitkäaikaista käyttöä varten. Kaikki peruskoulun oppilaat saavat neljännellä luokalla oman iPadin, jota he käyttävät alakoulun loppuun, eli kolmen vuoden, ajan. Sen jälkeen laite lähtee kiertoon, joko uusiokäyttöön Turussa seuraaville neljäsluokkalaisille tai kierrätyspalvelun kautta tyhjennykseen ja myyntiin muille käyttäjille.
”Ipad on kustannustehokas laite, varsinkin kun huomioidaan monen vuoden pituinen elinkaari ja korkea jäännösarvo”, Jouni Paakkinen sanoo.
Turussa koululaisten halutaan saavan yleissivistävässä koulutuksessa käyttökokemusta kahdesta eri ekosysteemistä. Niinpä seitsemännellä luokalla iPadin tilalle tulee kannettava Windows-tietokone, jota käytetään peruskoulun päättymiseen asti. Lukioissa annetaan jälleen uusi Windows-kone kaikille noin 4 000 uudelle opiskelijalle ja ammatti-instituutissakin monille Chromebook tai Windows-laite.
Tehokkaan uudelleenkäytön ja kierrättämisen lisäksi Turku on myös vähentänyt laitteidensa määrää. Kaupungin hallinnon työntekijöillä on aiempaa vähemmän henkilökohtaisia laitteita.
”Korona-ajan jälkeen olemme luopuneet miltei kokonaan pöytätyöasemista. Työntekijällä on nykyään vain oma kannettava ja kännykkä”, Piia Suhonen kertoo.
Turkulaisten vinkit: Näin hyödymme GoITLoop-kierrätyspalvelun käytöstä
- Ilmastotavoitteiden tukeminen. Palvelu auttaa Turkua pääsemään kohti ilmastotavoitteitaan edistämällä tehokasta kiertotaloutta.
- Tietoturvallisuus. Vanhat laitteet eivät jää nurkkiin lojumaan, vaan ne tyhjennetään tietoturvallisesti.
- Tarkka raportointi. Kaikista palautetuista laitteista saa raportin, josta ilmenee laitteen tyhjennystiedot, kunto ja jatkotoimenpiteet.
- Taloudellinen hyöty. Yli 90 prosenttia käytöstä poistetuista osa laitteista pääsee jatkokäyttöön ja Turku saa osan niiden myyntihinnasta.
- Sujuva logistiikka. Turun kaupunkiorganisaatio toimii monessa eri pisteessä pitkienkin välimatkojen päässä toisistaan. Jokaiseen paikkaan voi tilata oman kierrätyslaatikon.
- Pitkän elinkaaren varmistaminen. Laitteiden elinkaaren suunnittelu alkaa jo hankintavaiheessa. Kannattaa ostaa laadukkaita tuotteita, joita voi käyttää pidempään ja joilla on parempi arvo myös palautusvaiheessa.
- Huolellisen käytön edistäminen. Kun kaikki ymmärtävät kestävän elinkaaren merkityksen, he osaavat myös pitää laitteistaan hyvää huolta. Huolellisesti käytetty laite säilyttää arvonsa pidempään ja siitä saa kierrätyksessä paremmin rahaa takaisin.
Kestävän kehityksen tavoitteita tukeva hankintamalli
Tiera Verkkokauppa -puitesopimukset ovat edelläkävijöitä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen huomioinnissa julkisissa IT-hankinnoissa. Kilpailutuksiin on sisällytetty kymmeniä vastuullisuuskriteereitä, muun muassa toimittajilta vaadittava sertifioitu ympäristö- ja yhteiskuntavastuuohjelma sekä vastuullisten laitteiden valikoima ja saatavuus.
Kestävän kehityksen tavoitteet on helpompi saavuttaa, kun valitset vastuulliseen elinkaarimalliin soveltuvat laitteet yhteistyössä Atean ja Tiera Verkkokaupan asiantuntijoiden kanssa. Voimme huolehtia laitteista koko niiden elinkaaren ajan ja kierrättää ne tietoturvallisesti joko uudelle käyttäjälle tai raaka-aineeksi.