LUT-yliopiston Lappeenrannan kampuksen ison Viipuri-salin uudistus toteutettiin kesän 2020 aikana, jotta uudet laitteet saatiin käyttöön heti syyslukukauden alussa. Modernisointiprojektiin kuuluivat 500 hengen auditorion av-laitteet, valaistus ja laitteiden ohjausjärjestelmä. Kaiuttimet on valittu ja sijoitettu niin, että ne pystyvät toistamaan äänisignaalia joka puolella salia, myös hankalimmissa paikoissa. Myös langaton kuvansiirto onnistuu salissa.
”Olemme tosi tyytyväisiä lopputulokseen. Salin av-tekniikka vastaa nyt opetuksemme vaatimuksiin, ja meillä on asianmukaiset laitteet ja hyvä kuva. Tai oikeastaan suurelle seinälle saadaan taustakuvan lisäksi kolme eri kuvaa. Salin äänet toimivat hienosti ja valaistus voidaan säätää tilanteen mukaan. Kuulijat voivat ladata omia laitteitaan, koska istuinpaikoille lisättiin useita sähköpistokkeita. Oli hienoa saada käyttöön juuri tällaista viimeisintä tekniikkaa”, kertoo asiakaspalvelun palvelupäällikkö Pekka Niittymäki LUT-yliopiston tietohallinnosta.
Niittymäki vastaa yliopistossa tekniikan ja asiakkaan rajapinnasta. Hänen vastuualueisiinsa kuuluvat opetustilojen av-laitteiden lisäksi esimerkiksi helpdesk, ICT-hankinnat, puhelinpalvelut ja tietokoneluokkien palvelut.
Smart AV parantaa myös energiatehokkuutta
LUT-yliopiston strategisia valintoja, tieteellistä tutkimusta, akateemista koulutusta sekä yhteiskunnallista vuorovaikutusta ohjaavat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. LUT on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin ja siksi auditorion laitehankintojen yhteydessä myös energiatehokkuus oli tärkeässä osassa.
”Salin energiatehokkuus parani, koska saimme uudistuksessa vähennettyä laitteiden määrää. Uudet laitteet kuluttavat entistä vähemmän energiaa.”
LUT-yliopisto uskaltaa tavoitella suuria: se keskittyy tutkimus- ja kehitystoiminnassaan sekä opetuksessaan etsimään ratkaisuja ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin, kuten puhtaan energian tuotantoon. LUT haluaa myös edistää tieteellisestä tutkimuksesta syntyvää yritystoimintaa.
LUT-yliopisto keskittyy kahteen koulutusalaan: tekniikkaan ja kauppatieteisiin. Lappeenrannan kampuksen 500 henkilön Viipuri-salia käytetään normaaliaikana ahkerasti. Siellä pidetään paljon luentoja ja seminaareja. Salissa järjestetään myös juhlia ja valmistujaisia. Lisäksi tilaa vuokrataan tarvittaessa ulkopuoliseen käyttöön.
Auditoriosta voidaan nyt toteuttaa laadukas striimaus suoraan verkkoon, ja tilaa hyödynnetään myös korona-ajan etäopetuksessa. Uusien av-järjestelmien avulla hybridiopetuksenkin toteuttaminen onnistuu, kun samaan aikaan voidaan opettaa tilassa ja striimata opetusta niille, jotka ovat etänä.
Av-järjestelmän käytön on oltava helppoa ja intuitiivista
Viipuri-salin av-järjestelmää ohjataan kosketusnäytöltä. Luennoitsija käyttää sitä itse, ja sitä voidaan myös ohjata erillisestä tilasta auditorion yläpuolelta. Ohjausjärjestelmä on helppokäyttöinen ja intuitiivinen.
”Käytämme samanlaisia ohjausjärjestelmiä kaikissa opetustiloissa, jotta luennoitsijan ei tarvitse keskittyä esitystekniikkaan. Pyrimme hyvään käyttäjäkokemukseen, eli käyttäjä saa mahdollisimman vähillä toimilla järjestelmän päälle ja kuvan seinälle. Starttinappulan jälkeen valitaan vain ohjelman lähde ja se, mihin kuva näytetään. Jos siis osaa käyttää yhden tilan laitteita, osaa myös käyttää kaikkien tilojen laitteita”, Niittymäki kertoo.
Näyttävä ja toimiva av-kokonaisuus
Atea valittiin kilpailutuksen perusteella Viipurisalin av-laitteiden modernisointityön toteuttajaksi. Hanke eteni vauhdilla, kun suunnitelma oli valmiina ja Atean omat ammattilaiset tarttuivat haasteeseen. Av-ratkaisun toteutuksessa olivat mukana projektipäällikkö Sakari Rutasen lisäksi av-arkkitehti ja useampia asentajia.
”Toteutuksen haastavuutta lisäsi vanhojen laitteiden huomiointi. Mielestäni tämä oli viime vuoden paras työmme av-tekniikassa: näyttävä lopputulos, josta on todellista hyötyä asiakkaalle”, Sakari Rutanen tiivistää.
Projektissa päivitettiin ison auditorion eli Viipuri-salin järjestelmät, samalla vanhat audioristikytkennät kytkettiin olemassa olevilla kaapeloinneilla. Projektin haastavuutta lisäsi vanhojen kytkentöjen ja kaapelointien selvitystyö. Uudessa järjestelmässä hyödynnettiin ne vanhat laitteet, joita oli järkevää ottaa osaksi uutta järjestelmää.
LUT-yliopisto
- Toiminut vuodesta 1969 tekniikan ja talouden yhdistävänä tiedeyliopistona.
- Etsii tekniikan ja talouden osaamisellaan ratkaisuja elämän perusedellytyksiin: puhtaaseen energiaan, veteen ja ilmaan. Tavoitteena auttaa yhteiskuntaa ja yrityksiä uudistumaan kestävästi.
- Opiskelijoita kaikkiaan noin 5500 ja työntekijöitä noin 1 100.
- Toimii kahdella kampuksella, Lappeenrannassa ja Lahdessa. Alueyksiköt Kouvolassa ja Mikkelissä.
- www.lut.fi
Atea Smart AV -ratkaisut
- Neuvottelu- ja kokoustilaratkaisut
- Infonäyttöratkaisut
- Videoneuvottelupalvelut
- Tila- ja vierailijahallintaratkaisut
- Opetustilaratkaisut
- Auditorio- ja monitoimitilaratkaisut
- Valvomojärjestelmät
- Tallennus- ja streaming-ratkaisut
- Äänitysjärjestelmät ja -ratkaisut
- Julkisten tilojen AV-ratkaisut
Atea Smart AV -palvelut
- Suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut
- Projektipalvelut
- Tukipalvelut (Service Desk, On-Site, Customer Center)
- Toimitus- ja logistiikkapalvelut
- Asennus- ja käyttöönottopalvelut
- Koulutuspalvelut
- Huoltopalvelut
- Hallintapalvelut
- Rahoituspalvelut
- Kierrätyspalvelut
- Atea eShop -verkkokauppa