Siirry sisältöön
13-06-2024

Tekoälyn hyödyt ja haasteet: ota tekoäly käyttöön vastuullisesti

Juha Kostamo
Head of AI Center of Excellence
Juha Kostamo Head of AI center of excellence.

– Tekoäly mullistaa maailmaa monella tavalla, niin hyvässä kuin pahassa, toteaa Juha Kostamo, Atean Head of AI Center of Excellence.

Kun kertaa viimeisen parin vuoden tapahtumia, on väite helppo allekirjoittaa. Tekoälystä puhutaan laajalti ja yritykset kehittävät kilpaa erilaisia sovelluksia, joilla ottaa tekoälystä hyöty irti. Hypen ytimessä on Kostamon mukaan kyky käsitellä suuria datamassoja nopeasti ja poimia niiden joukosta olennainen. Siksi monet organisaatiot ovat kiinnostuneita hyödyntämään tekoälyä oman toimintansa tehostamisessa. Tekoälyyn liittyy kuitenkin paitsi mielenkiintoisia mahdollisuuksia, myös riskejä, jotka on hyvä tiedostaa.

Energian ja muiden resurssien säästöä tekoälyllä

Tekoälyn sovellusalueet ovat laajat ja niin ovat siitä saatavat potentiaaliset hyödytkin. Erityisesti mahdollisuuksia Kostamo näkee vastuullisuutta ja vaikkapa energian- tai resurssien säästöä edistävissä tekoälysovelluksissa, jotka optimoivat vaikka kokonaisia toimitusketjuja.

– Tekoälyn avulla voidaan kehittää erilaisia prosesseja niin, että niihin tarvitaan vähemmän kemikaaleja, optimoida logistiikkaa niin, että polttoaineen tarve vähenee ja esimerkiksi täsmäviljely helpottuu tuomalla lisää satoa ja vähentäen resurssien kulutusta, luettelee Kostamo vain muutamia esimerkkejä siitä, millä tavalla tekoäly voi tuoda resurssitehokkuutta ja kestäviä toimintatapoja.

Negatiivisiltakaan vaikutuksilta ei säästytä

Kolikon kääntöpuolella on tekoälyn käyttö erilaisiin rikollisiin tarkoituksiin ja sen vaikutukset sosiaalisen vastuullisuuden kentällä. Ilmeinen esimerkki on kyberrikollisuuden maailma ja huolestuttavat deepfake-videot, joita voidaan luoda tekoälyllä hätkähdyttävän vähästä materiaalista – jopa kolmen sekunnin videopätkä ihmisestä voi riittää deepfaken luomiseen.

Tekoäly tehostaa työtä, mikä johtaa todennäköisesti myös siihen, että se korvaa ihmisten työpanosta. Kostamo muistuttaa, että se voi myös johtaa siihen, että osa mielekkäästä ja mielenkiintoisestakin työstä – ei pelkästään puuduttavasta ja rutiininomaisesta – siirtyy tekoälyn tehtäväksi. Lisäksi resurssien jakautuminen epätasaisesti aiheuttaa eriarvoisuutta myös siinä, ketkä tekoälystä pystyvät hyötymään.

– Ei sovi unohtaa myöskään tekoälyn itsensä käytön kuluttamaa energiaa. Esimerkiksi yksittäisen ChatGPT-kyselyn sähkönkulutus on noin 1,7–2,6 Wh, jos kaikki arviolta 100 miljoonaa käyttäjää tekevät kymmenen kyselyä päivässä, kuluu sähköä 1700–2600 MWh – enemmän kuin Olkiluoto 3 tuottaa tunnissa toimiessaan täydellä teholla, Kostamo kertoo.

Tukea tekoälyn hyödyntämiseen maturiteettiin katsomatta

Kun negatiiviset vaikutukset huomioi ja tiedostaa toiminnassa, on tekoäly erinomainen työkalu ja liiketoiminnan tehostaja, jota vasta murto-osa yrityksistä hyödyntää syvällisemmällä tasolla. Olipa yrityksen tekoälymaturiteetti millä tasolla hyvänsä, Atea pystyy tukemaan organisaatiota. Aloittelijoita tuetaan mahdollisuuksien kartoittamisessa, kun taas pidemmällä kehityskulussa olevia Atea tukee tiedon organisoinnissa ja tietoympäristön rakentamisessa niin, että AI voi louhia sen joukosta merkittävää dataa.

Esimerkkinä datalouhinnan kehittämisestä Kostamo nostaa iteratiivisen CRISP DM -prosessin, jonka avulla pystytään tehokkaasti selvittämään minkälaista ja mistä lähteistä peräisin olevaa dataa yrityksen ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan. CRISP DM -prosessin ehdoton etu on Kostamon mukaan, että sen avulla testaaminen ei vaadi kehitysvaiheessa pilvi-integraatioita, vaan testaus voidaan tehdä tehokkailla paikallisilla työasemilla, joka osaltaan tekee prosessista kevyen.

Teknologian sijaan keskiössä muutosjohtaminen

 – Lopulta, kun tekoälyn louhima data saadaan yrityksen käyttöön, huomataan usein, että kyseessä on teknologian käyttöönoton sijasta pohjimmiltaan muutosjohtamisen projekti. Herää kysymys, miten saadaan ihmiset työskentelemään eri tavalla uuden teknologian kanssa ja uuden tiedon valossa, Kostamo kertoo.

Usein tarve muutoksen johtamiselle huomataan liian myöhään, ja haasteellisin vaihe onkin tekoälyn skaalaaminen laajempaan yrityksen toimintaan. Kumppanina Atean vahvuus on Kostamon mukaan juuri kokonaisratkaisuissa, joissa otetaan huomioon paitsi edellä mainitut tekoälyn vastuullisuuteen liittyvät teemat, myös muutoksen integroiminen yrityksen toimintaan. Näin tekoälystä todella saadaan sen kaikki potentiaali irti.

Oletko kiinnostunut tekoälyn hyödyntämisestä organisaatiossasi? Atean asiantuntijat auttavat mielellään – ota yhteyttä!

 

Atea ja Intel varmistavat yhdessä, että organisaatiosi työvälineet ovat valmiina moderniin digitaaliseen työpäivään. Tutustu Atean ja Intelin yhteistyöhön.


 

 

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Juha Kostamo
Head of AI Center of Excellence

"Tehojen saaminen irti tekoälystä ei tapahdu vahingossa tai itsestään. Tekoälyä pitää johtaa. Toimimme mielellämme matkaoppaananne tekoälymatkallanne."