Siirry sisältöön
12-01-2024

Viisi vinkkiä tekoälyn hyödyntämiseen opetuksessa ja oppimisessa

Tekoäly on saavuttanut oppilaitoksissa sekä opetuksessa ja oppimisessa uuden aikakauden. Älykkäät teknologiaratkaisut tarjoavat opettajille ja oppilaille entistä tehokkaampia työkaluja. Kysyimme opetuksen ja tekoälyn asiantuntijoilta Sirkku Lähdesmäeltä ja Vesa Äyräkseltä viisi vinkkiä siihen, miten tekoälyä voidaan hyödyntää luovasti ja tehokkaasti opetuksessa ja oppimisessa.

Sirkku Lähdesmäki kannustaa hyödyntämään tekoälyä kirjoittamisessa

  1. Käytä tekoälyä oppimistehtäväohjeiden kirjoittamisessa eri osaamistasoille: Puhu ohjeet ääneen ja tarkista ne, sitten pyydä tekoälyä laatimaan selkosuomenkieliset, tavutetut ja numeroidut ohjeet eri vaikeustasoille. Sovellettavissa aina alakoulun tehtävänannoista kandidaattitutkielmaan.
  1. Hyödynnä tekoälyä arviointilausekkeiden laatimisessa: Oletko korkeakouluopettaja, joka pohtii arviointikriteerien laatimista? Kirjoita ensin kurssin tavoitteet selkeästi toivotun oppimisen suunnassa ja pyydä sitten tekoälyä muuttamaan ne arviointilausekkeiksi. Arvioi näitä lausekkeita kurssin toteutuksen, opetusmenetelmien ja tehtävien valossa ja muokkaa niitä niin, että ne vastaavat tarkasti toivottua osaamista. Käytä tekoälyä apuna myös lausekkeiden tiivistämiseen ja heikompaa osaamista kuvaavien lausekkeiden laatimiseen.
  2. Tekoäly voi kirjoittaa, lukea ja tallentaa puheestasi: Puhu ajatuksesi suoraan muistiinpanoihin, Pages- tai Word-tiedostoihin. Paranna tekstiä antamalla se tekoälylle ja pyydä sitä järjestämään tai tiivistämään se. Käytä tekoälyä avuksi myös opiskelijoiden esseiden tarkistamiseen puhetoiminnon avulla ja anna itse palautetta äänitteenä. Tunne tekijänoikeus- ja tietoturva-asiat, niin eettinen perusta on kunnossa.

  3. Oppilaiden vahvuuksien tunnistaminen: Ohjaa oppilaita tunnistamaan vahvuutensa ja supervoimansa. Kannusta heitä myös pohtimaan, missä he jo ovat hyviä. Kehoita heitä sitten luomaan mielikuvitusvahvuuseläin, joka kuvastaa näitä ominaisuuksia ja auttamaan heitä sanallistamaan se muille. Pyydä oppilaita käyttämään tekoälyä kuvan luomiseen vahvuuseläimestä laatimiensa tarkkojen promptien avulla. Oppilas voi hyödyntää parhaita tekoälyn luomia kuvia lähtökohtana tulkintaan ja piirtää niiden avulla lopullisen version vahvuuseläimestään.
  4. Voit opettaa tekoälyä kirjoittamaan juuri sellaisella tyylillä kuin haluat. On tärkeää oppia ymmärtämään tekoälyn kykyjä opettajana, jotta osaat ohjata eettiseen tuottamiseen. Anna tyylille nimi, esimerkiksi "Sirkun tyyli" ja pyydä tekoälyä tutustumaan näytetekstin avulla omaan ainutlaatuiseen kirjoitustyyliisi. Tämä on aika hauskaa, sillä voit saada tekoälyn tuottamaan tekstiä, joka sopii omaan tyyliisi. Käytä toimintoa tukemaan omaa kirjoittamista ja voit helpottaa esimerkiksi päivitysten kirjoittamista. Kokeile erilaisia sovelluksia, kuten TinyWow-sivustoa, oppiaksesi lisää tekoälyn mahdollisuuksista. Voit löytää sovelluksia, jotka tekevät tuottamisesta ja tekstien kirjoittamisesta entistä helpompaa ja tehokkaampaa.

Sirkku kannustaa hyödyntämään tekoälyä tukena omassa kirjoittamisessasi. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon se voi helpottaa ja tehostaa tekstien luomista!

 

Vesa Äyräksen vinkeillä hyödynnät tekoälyä monipuolisesti

  1. Hyödynnä omaa tekoälyalustaa: Organisaatio voi viedä esimerkiksi Sharepointissa olevan materiaalin omaan Azure Open Ai tekoälyalustaansa. Käyttäjä voi sen jälkeen esittää alustalla kysymyksiä, ja vastaukset löytyvät vain organisaation omasta materiaalista, eikä vastauksia luoda generatiivisen tekoälyn luomana.

  2. Käytä tekoälyä muodostamaan ohjenuoria ja vastauksia kysymyksiin: Tekoälyn avulla voisit kerätä yhteen lautakunnan aikaisemmat päätökset tai vaikkapa kunnan opetussuunnitelman, koota kriisi- ja pelastussuunnitelman (=miten missäkin kriisitilanteessa tulee toimia) tai vaikkapa arvioinninkriteerit (sitten kun ne ovat käytettävissä elokuussa 2024).

  3. Tekoälyllä tuutori oppilaille: Azure Open Ai -ratkaisu voitaisiin toteuttaa myös oppilaiden tutorbotiksi. Nythän Microsoft Copilot on vain henkilökunnan tarpeisiin, mutta vastaavanlainen suojattu tekoälytyökalu voidaan tehdä myös oppilaille. Tässä yksi käyttäjäskenaario voisi olla esimerkiksi sellainen, että tutorbotti tiivistää ja yksinkertaistaa opittavaa asiaa. Toisin sanoen, jos oppilas ei ymmärrä opittavaa asiaa, voi hän käydä keskustelua botin kanssa. Bottia voidaan myös opettaa siten, että jos/kun oppilas kysyy siltä tehtävään vastauksia, ei botti anna suoraa vastausta, vaan sparraa oppilasta.

  4. Hyödynnä tekoälyä konsultointiin: Yhteisopettajuuden yksi hieno puoli on siinä, että haastavissa tilanteissa kollegaa voi konsultoida. Aina näin ei kuitenkaan ole. Voisiko suojatulta tekoälyltä pyytää vastausehdotuksia viesteihin tai laatia muokattavia kirjepohjia oppilaille, huoltajille, kollegoille tai yhteistyökumppaneille?

  5. Tekoäly apuna arvioinnissa: Voisiko tekoäly arvioida oppilaiden tuotoksia opettajan arvion lisäksi/tueksi? Opettaja toki vastaa aina arvioinnista, eikä tekoälyä ole eettisesti oikein käyttää arvioimaan oppilaiden tuotoksia. Tekoäly voisi kuitenkin tehdä ehdotelmia ja tuoda uusia näkökulmia esille – sellaisia, joita et ehkä itse muuten opettajana huomaisi.

Vesa Äyräs toteaa mahdollisuuksia olevan ihan rajattomasti!

Opetusalan ratkaisut ja laitteet Tiera Verkkokaupasta

Atea on Suomen suurimpia opetuskäyttöön suunnattujen teknologiaratkaisujen toimittajia. Atea ylläpitää Tiera Verkkokauppaa ja Tiera Verkkokauppa plussaa, joiden valikoimista löytyvät parhaimmat opiskelun tueksi tarkoitetut tieto- ja viestintäteknologian laitteet sekä ohjelmistot ja koulutukset. Edu-asiantuntijamme auttavat valitsemaan sopivat ratkaisut tukemaan opiskelijoidenne oppimista.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Janne Konttinen
Janne Konttinen
Advisor, Education

Janne Konttisen vastuulla on opetukseen ja oppimiseen liittyvien palveluiden suunnittelu ja johtaminen. Hänen erityisosaamistaan ovat kaikki koulun digitalisaatioon liittyvät asiat. Jannen toimialuetta on koko Suomi.

Simon Koivumaa
Apple Business Manager

Simon Koivumaalla erinomaiset taidot kaikissa koulun digitalisaatioon liittyvissä asioissa. Hän on toiminut opettajana ja tvt-kouluttajana Suomessa ja Ruotsissa.