Tuliaiset liiketoimintajohdolle maailman suurimmasta AV-tapahtumasta
Audiovisuaalisten ratkaisujen ei heti ajattelisi kuuluvan liiketoimintajohdon agendalle, mutta kun ajattelee AV:n tarjoamia mahdollisuuksia markkinoinnille, henkilöstön hyvinvoinnille ja tuottavuudelle tai turvallisuudelle, niin asia voi aueta paremmin. Näihin mahdollisuuksiin pääsin perehtymään yhdessä asiakkaidemme kanssa Amsterdamiin ISE 2020 -tapahtumassa, jossa alan tulevaisuuden teknologia on saman katon alla.
Näytöissä perinteinen laatikkomalli ei ole enää ainoa vaihtoehto vaan näyttöjen käyttömahdollisuuksissa vain mielikuvitus on rajana. Messuilla oli esillä muun muassa näyttöjä, jotka voi upottaa veteen ja näyttöjä joita voi taivuttaa. Monenlaisia käyttömahdollisuuksia tarjoavat näytöt, joissa on yhdistetty tekoäly ja näyttöteknologia. Kun Samsungin osastolle rakennetussa kaupassa otti tietyn tuotteen käteen, näytölle tuli juuri kyseiseen tuotteeseen liittyviä tarjouksia. Ympäristön tekoäly reagoi ihmisen toimintaan, jolloin pystytään räätälöimään juuri tilanteeseen sopivia ohjeita, mainoksia tai muita herätteitä henkilöille, jotka tilassa liikkuvat.
Terveellinen ja viihtyisä digitaalinen työpaikka
Henkilöstön hyvinvoinnin kannalta on tietenkin tärkeää kiinnittää huomiota terveelliseen työympäristöön eli AV-ratkaisujen tapauksessa näkö- ja kuuloaistia kuormittaviin tekijöihin. Näytöistä pyritään tekemään silmille ystävällisiä ja tiloista kuuloaistille miellyttävämpiä. Messukeskuksen läheisyydessä on Polyn Euroopan pääkonttori, jossa he esittelivät omissa tiloissaan käytettyjä ratkaisuja. Oli todella mielenkiintoista kokea käytännössä, miten erilaisilla vastameluratkaisuilla pystytään luomaan avokonttoriin joko hiljaisia tiloja tai tuomaan tilaan oikeanlaista taustaääntä.
Polyn vastaanottoaulan yhteyteen oli rakennettu auditorio, jossa teknologialla pystyttiin sulkemaan pois ympäristön melua. Puhujalle pystyi esittämään kysymyksiä vain tietyllä alueella seisten, mutta aluetta ei rajoittanut seinä vaan sama teknologia, joka poistaa tuulen kohinan sankaluurin mikistä ajaessasi polkupyörää vastatuuleen.
Energiatehokkuutta, kiertotaloutta ja suomalaista vaatimattomuutta
Kestävä kehitys oli vahvasti läsnä etenkin energian näkökulmasta. Valmistajat pyrkivät luomaan yhä parempia teknisiä ratkaisuja, jotka kuluttavat vähemmän sähköä. Kierrätettävyys pyritään huomioimaan jo laitteiden suunnitteluvaiheessa ja laitteiden valmistuksessa käytetään luonnollisesti kierrätettyjä materiaaleja.
Suomalaisen Genelecin osastolla kävi ilmi, että tämä maailmankuulu kaiutinvalmistaja on jo vuosikaudet valmistanut kotelonsa kierrätetystä alumiinista, mutta suomalaiseen tapaan ei ole tästä viitsinyt pitää meteliä. Nyt kuitenkin oli ensimmäistä kertaa esillä kaiutin, jota ei oltu maalattu lainkaan ja tuotteessa tuli hienosti esiin kierrätysmateriaalin persoonalliset kauneusvirheet.
Kustannustehokasta turvallisuutta
Turvallisuus nousi messuilla esiin monessa muodossa. Mekin olemme olleet rakentamassa usealle asiakkaalle valvomoratkaisuja, joten niiden kehitystä katseltiin tälläkin kertaa suurella kiinnostuksella. Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotka sopivat käyttötarkoitukseensa toimivasti ja kustannustehokkaasti.
Suurien yhtenäisten näyttöjen osalta on iso merkitys sillä, mihin käyttötarkoitukseen ne tulevat. Valvomossa katseluetäisyys on tavallisesti aika kaukana, joten lediseinän ei tarvitse olla tarkinta mahdollista pintaa. Yhtenäisen seinän etuna on kuitenkin se, että seinälle voi nostaa haluamansa kuvan, halutussa koossa ja ilman rakoja.
Turvallisuus nousi esiin myös langattomissa ratkaisuissa sekä ympäristöjen hallintaratkaisuissa. On tätä päivää rakentaa ympäristöön keskitetty hallinta, jolla varmistetaan päivitykset ja ylläpito, mutta siinä tulee huomioida myös tietoturvan vaatimukset. Näytöillä kun käsitellään yleensä turvallisuuskriittisiä tietoja ja etähallinta mahdollistaa myös yleensä näkymän näytölle.
Tekniikka ei saa olla tuottavuuden kompastuskivi
Eräs asiakas kertoi heillä akateemisen vartin muuttuneen AV-vartiksi eli ajaksi, joka menee neuvotteluhuoneen laitteiden ja videoneuvottelun kanssa säätämiseen, jotta kaikki saadaan linjoille ja kuva näkyviin. Leikinlaskun takana on kuitenkin vakavaa asiaa: mittaamalla virittelyyn kuluvaa aikaa asiasta saadaan helposti mitattava ihan puhtaasti rahassa, joten ratkaisuja valitessa helppokäyttöisyys ja varmatoimisuus on hyvin tärkeää. Asia koskee niin kouluja kuin toimistoja.
Tulokulmia on monia, mutta kaikki varmasti tavoittelevat helppoa tapaamisen alkua ilman AV-huolia. Helppokäyttöisyydessä tulee ottaa huomioon paitsi pöytäratkaisun toteutus, myös laitteiden kaapelointi. Taustaratkaisut tulee rakentaa siten, että Teams-palaveri aukeaa vain yhtä nappia painamalla ja videoneuvottelujen toteutuksessa tulee ottaa huomioon sekä läsnä olevien vieraiden että etäältä osallistujien saumaton kokemus.
Smart Building palvelee käyttäjiään
Valtavan AV-tarjonnan lisäksi messuilla oli tarjolla muun muassa Smart Building ratkaisuja, joissa audiovisuaaliseen tekniikkaan yhdistyvät sensorit, talotekniikka ja toimiston ulkopuolinen ympäristö. Tähän ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt itsellä aikaa tutustua, mutta asiantuntijamme kävivät aistimassa myös sieltä uusimmat tuulet.
Jos teillä on siis näillä aihealueilla projekteja käynnistymässä, kannattaa olla Ateaan yhteydessä. Autamme teitä mielellämme eteenpäin digitaalisen työpaikan rakentamisessa, olit sitten syvällä teknologiassa uiva asiantuntija tai liiketoimintajohtaja, joka haluaisit kuulla lisää teknologian tarjoamista liiketoimintahyödyistä.