Siirry sisältöön
17-10-2024

Esitystekniikan merkitys sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa - näin valitset modernin esitystekniikan

Erilaiset esitystekniikan ympäristöt tarjoavat mahdollisuuksia tehostaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, tehden niistä saavutettavampia ja asiakaslähtöisempiä. Teknologian hyödyntäminen ja etäpalveluiden käyttö lisääntyvät sosiaali- ja terveydenhuollossa, kun teknologia sulautuu yhä tiiviimmin organisaatioiden toimintaan ja työprosesseihin. Ne ovat keskeinen osa nykyaikaista terveydenhuoltoa, joka pyrkii tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa kaikille potilaille ja auttavat ammattilaisia kommunikoimaan potilaiden kanssa ajasta ja paikasta riippumatta, mikä parantaa potilaskokemusta ja helpottaa hoidon saatavuutta.  

Helposti muuntautuvat tilat tarjoavat mahdollisuuden yhdistää eri toimintoja sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä ei ainoastaan tehosta toimintaa, vaan myös parantaa asiakas- ja potilaskokemusta sekä edistää yhteistyötä eri asiantuntijoiden välillä. Investoinnit esitysteknologiaan ja muuntautumiskykyisiin ympäristöihin ovat avainasemassa terveydenhuollon tulevaisuudessa. Hyvin suunnitellun modernin esitystekniikan avulla voidaan siis tehdä huomattavia kustannussäästöjä ja parantaa tehokkuutta. 

Erilaiset esitystekniikan ympäristöt sosiaali- ja terveydenhuollossa 


1. Koulutus- ja simulaatioympäristöt 

Erilaiset videoneuvotteluratkaisut mahdollistavat tehokkaan viestinnän, koulutukset ja yhteistyön terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Videokonsultaatiot ja reaaliaikainen kuvantaminen auttavat lääkäreitä suunnittelemaan hoitoa ja tekemään tarkempia diagnooseja, vaikka he olisivat fyysisesti eri paikoissa. Virtuaaliteknologia (VR), lisätty todellisuus (AR) ja erilaiset simulaatioympäristöt luovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille turvallisen ja aikariippumattoman tilan harjoitella asiakkaiden kohtaamista ja hoitotoimenpiteitä, joka korostuu erityisesti lääketieteellisessä koulutuksessa.  

2. Etäpalvelut sosiaali- ja terveydenhuollossa 

Etäpalveluissa moderni esitystekniikka voi esimerkiksi mahdollistaa lääkäreiden toteuttaman diagnosoinnin ja hoidon suunnittelun etänä, vaikka potilas ei olisi fyysisesti läsnä. Potilaat voivat osallistua etänä järjestettäviin kuntoutusohjelmiin tai saada ohjeita ja tukea reaaliaikaisesti, mikä parantaa hoidon saavutettavuutta ja laatua. Etähoivassa erityisesti ryhmämuotoiset etähoivatapaamiset vaativat esitystekniikan ympäristöltä muuntautumiskyvykkyyttä, jotta tilaa voidaan käyttää tehokkaasti niin etähoivakäynteihin, kuin ryhmämuotoiseen toimintaan.  

3. Sairaalaympäristöt 

Erilaiset esitystekniikan ympäristöt ovat keskeisessä roolissa sairaalapalveluissa, sillä ne parantavat viestintää, potilasohjausta, koulutusta ja potilaiden viihtyvyyttä. Sairaaloiden auloissa ja odotustiloissa olevat näytöt voivat tarjota potilaille ja vierailijoille ajankohtaista tietoa, kuten osastojen sijainteja, aikatauluja ja turvallisuusohjeita. Tämä helpottaa potilaiden ja vierailijoiden liikkumista sairaalassa. Informatiiviset videot ja interaktiiviset näytöt auttavat potilaita ymmärtämään hoitoprosesseja ja itsehoito-ohjeita paremmin. Tämä lisää potilaiden sitoutumista hoitoonsa ja parantaa hoitotuloksia. Viihdejärjestelmät parantavat potilaiden viihtyvyyttä sairaaloissa ja voivat nopeuttaa kuntoutumista. Immersiiviset aistiympäristöt mahdollistavat potilaille tilan rentoutua ja niitä käytetäänkin myös vähentämään stressiä ja lieventämään kipua. Tilojen suunnittelussa tulisikin ottaa huomioon tilan muuntautuvuus muuhun käyttötarkoituksiin, kuten kuntoutukseen. 

Leikkaussaleissa käytettävät järjestelmät mahdollistavat reaaliaikaisen kuvantamisen, jotka auttavat kirurgeja tekemään tarkempia päätöksiä leikkauksen aikana. 

Ota ainakin nämä huomioon modernia esitystekniikkaa hankkiessasi: 

Hanki modernia esitystekniikkaa

Hanki nykyaikaista ja laadukasta teknologiaa, joka on käyttökelpoista vielä vuosienkin päästä. Varmista, että laitteet ovat päivitettävissä etenkin tietoturvan osalta ja että järjestelmiä voi muokata tarvittaessa. Laadukkaan tekniikan lisäksi on tärkeää valita oikea laitekokoonpano oikeaan käyttötarkoitukseen. 

Huomioi tilojen monipuolinen käyttötarkoitus 

Älä räätälöi jokaista tilaa erikseen, vaan pyri luomaan muuntautuvia tiloja eri käyttötarkoitus huomioiden. Tavoitteeksi kannattaa kuitenkin ottaa esitystekniikan vakiointi niin, että kaikissa toimipisteissä käytettäisiin samanlaisia ratkaisuja. 

Panosta erikoistilojen suunnitteluun

Panosta erityisesti auditorioiden, isojen kokoustilojen ja muiden erikoistilojen suunnitteluun. Käytä näissä aina erillistä av-suunnittelijaa apuna. Ammattilaisen kanssa voitte suunnitella yhdessä, kuinka näitä tiloja voidaan käyttää monipuolisesti. Uusia tiloja suunnitellessa on suositeltavaa varmistaa, että tiloihin tehdään tarvittavat kaapelivaraukset myös tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Myös immersiivisten tilojen sekä hybridi- ja etäkoulutustarpeiden yleistyminen kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa. 

Varmista että järjestelmät otetaan käyttöön oikein ja niille tehdään kunnollinen käyttökoulutus 

On tärkeää, että hankitut järjestelmät asennetaan ja otetaan käyttöön ammattitaidolla. Nykyset verkotettavat esitystekniikka-järjestelmät ovat toimivia ja luotettavia, mutta vaativat käyttöönottovaiheessa erityisosaamista. Hyvistäkin laitteista voidaan rakentaa toimimaton kokonaisuus. Käyttöönotossa pitää ottaa huomioon varsinkin isompien järjestelmien käytettävyys ja helppokäyttöisyys. 

Suunnittele laitteiden elinkaari ja ylläpito jo hankintavaiheessa

Mieti jo hankintavaiheessa, miten hankittavia laitteita ylläpidetään ja uusitaan. Varmista, että hankitut laitteet ovat sellaisia, joille on saatavilla riittävästi tukea ja huoltopalveluita. Laitteet kannattaa liittää etähallintaan niin, että niiden ohjelmistopäivitykset voidaan tehdä verkon yli ja laitteiden tietoturva saadaan pidettyä hyvällä tasolla.

 

Atean asiantuntijat auttavat sinua suunnittelemaan moderneja kokonaisuuksia, joissa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeet ja tilojen monipuolinen käyttötarkoitus on huomioitu.

 

Haluatko kuulla lisää?

 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Anna Lahti
Advisor, Health Care & Social Services

Annalla on pitkä kokemus sosiaali- ja terveysalalta, erityisesti terveysteknologian ja digiratkaisujen kehittämistyöstä ja käyttöönotosta sekä terveysalan johtamisesta. Anna yhdistää terveydenhuollon toimintaympäristön tarpeiden huomioimisen strategiseen näkemykseen terveys- ja hyvinvointialan tulevaisuuden kehityksestä.

Sakari Rutanen
Project Manager - Digital Workplace Consulting

Sakarilla on hyvin laaja kokemus erilaisten esitystekniikka-järjestelmien suunnittelusta ja toteuttamisesta. Erityisesti Sakaria innostaa saada aikaan modernia ja suorituskykyistä esitystekniikkaa jonka käyttö olisi kuitenkin mahdollisimman helppoa ja luotettavaa.