Tietotyön tulevaisuus - miltä se näyttää?
COVID-19, maailmanlaajuinen sirupula ja Euroopan ikuisiksi ajoiksi muuttunut geopolitiikka. Tunnetun maailmankaikkeuden pari viime vuotta voidaan vaivatta tiivistää noihin kolmeen keskeiseen teemaan. Kukaan meistä ei ole jäänyt tästä osattomaksi, jokainen meistä löytää tieltään näihin liittyviä haasteita ja jokainen meistä muistaa tämän kaiken vielä pitkään. Halusimme tai emme, maailma on muuttunut lopullisesti ja peruuttamattomasti. Mitä se tarkoittaa tietotyön tulevaisuudelle? Tässä tekstissä muutamia huomioita.
Solution Manager
- Ensimmäisenä. Saatan pyörittää samaa vanhaa levyä mutta ajasta ja paikasta riippumaton työskentely on tullut jäädäkseen. Etätyöstä on tullut ihan vaan työtä. Valtava määrä tietotyöläisiä on työskennellyt kotikonttorista tai vastaavasta pari viimeistä vuotta. Alussa kaikkia huolestutti etätöiden tehokkuus. Kuluneet pari vuotta ovat osoittaneet, että työskentely toimiston ulkopuolella on tehokkaampaa kuin istuminen siinä tutussa tuolissa tutun pöydän takana siellä tutussa toimistossa. Vaadittiin maailmaa mullistava epidemia, että monille itsestään selvästä asiasta tuli arkea.
- Seuraavana. Sirupula. Tiettyjen globaalien toimialojen nopea kasvu ja muutamat ikävät yhteensattumat ovat saaneet aikaan sirupulan, jonka lonkerot yltävät laajalle tuoden eteen haasteita joita ei tiedetty olevan edes olemassa. Akuutista sirupulasta tuli kroonista. Ongelmat ovat kestäneet jo kaksi vuotta eikä helpotusta ole näköpiirissä.
- Viimeisimpänä haasteena edessämme on viimeisien kuukausien aikana päälaelleen kääntynyt Euroopan geopolitiikka. Maailma, Eurooppa tai Suomi ei tule enää ikinä olemaan samanlainen. Muuttunut maailma pakottaa sekä jokaisen organisaation että jokaisen työntekijän ja kuluttajan miettimään arvojaan sekä tapaansa toimia. Mikä on oleellista ja tärkeää. Ovatko työkalut valmiina?
Nostellaan esiin muutama seikka yllämainituista. Mitä tämä kaikki tarkoittaa?
Ajasta ja paikasta riippumaton työ
Käyttäjät, päätelaitteet, käytettävät järjestelmät ja käytettävä data ovat jo kauan sitten siirtyneet ulos sisäverkosta, pois organisaatioiden omista konesaleista ja toimistojen pöydiltä. Käyttäjälle tulee olla mahdollista, tarpeen vaatiessa, käyttää mitä tahansa päätelaitetta, mistä tahansa ja työnantajan tulee kyetä suojaamaan käyttö ja erilaiset käyttötilanteet. Teknologia ja ratkaisut löytyvät helpommin ja lähempää kuin uskallamme ajatella. Olemme jo monilta osin työnteon tulevaisuudessa, joten miksi toimia kuten menneisyydessä?
Entäpä sitten sirupula?
Monella organisaatiolla olisi nyt mahdollisuus lähestyä ja tarkastella laitehankintojaan ja toimintaansa niiden osalta uudella tavalla, jopa hieman kriittisesti. Ylivoimaisella valtaosalla organisaatioista on jo nyt olemassa päätelaitteet joiden suorituskyky riittää normaalikäytössä vielä lähes vuosikymmenen eteenpäin. Haasteeksi muodostuu tottumus. Olemme tottuneet hankkimaan uudet laitteet tasaisin väliajoin, olemme aina tehneet näin. Oikeilla ThinClient - teknologioilla olemassaolevat päätelaitteet saadaan palvelemaan oragisaatioita vielä vuosikausia, jopa vuosikymmenen. Näin säästetään valtavat määrät rahaa ja tehdään niitä todellisia ekologisia ja eettisiä valintoja päälle liimattujen valintojen sijaan. Kysymys on vaan tottumuksesta ja nyt on aika tottua johonkin uuteen.
Geopoliittisten mannerlaattojen liike
Aiemmin jo mainittiin organisaation sekä kuluttajan arvot ja nyt lisätään kierroksia. Organisaation toimintakyky täytyisi pystyä takaamaan kaikissa tilanteissa, lyhyellä aikajänteellä ja yllättävissä tilanteissa. Käyttäjillä täytyy olla pääsy kaikkeen toiminnan kannalta oleelliseen, dataan ja järjestelmiin, ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta. Käyttökokemuksen ja toimintatavan tulisi olla sama riippumatta missä käyttäjä päätelaitteensa käynnistää.
Tehokas työskentely ei ole sidoksissa käyttäjän tai laitteen sijaintiin
Työtehtävät, tieto ja palvelut tulee olla työntekijöiden, asiakkaiden ja kumppaneiden ulottuvilla mistä tahansa internet-verkosta, millä tahansa päätelaitteella tai käyttöjärjestelmällä. Työpöytä- ja sovellusvirtualisointi mahdollistaa sovellusten ja järjestelmien tietoturvallisen käytön täysin paikka- ja päätelaiteriippumattomasti.
Jos nämä tai muut tietotyöhön liittyvät asiat ja niiden mahdollisuudet mietityttävät, ota rohkeasti yhteyttä asiantuntijoihimme keskustellaksesi tarpeista. Me autamme.