Siirry sisältöön
04-02-2025

Voiko hybridiluokka tarjota yhtä hyvän oppimiskokemuksen kuin perinteinen luokka?

Nykyaikainen toimisto on paljon enemmän kuin pelkkä fyysinen ympäristö. Älykkäät teknologiset ratkaisut muuttavat tapaa, miten työntekijät tiloissa toimivat – kulloisenkin tarpeensa, fiiliksensä ja työtehtävänsä mukaan.

Markku Selin.
Markku Selin
Senior Advisor

Harvoin on konserninjohtajan lauseet jääneet niin hyvin mieleen, kun 2018 Steinar Sønsteby totesi: ”For the next 20 years everything is going to be Hybrid”. Tämä koski suurimmaksi osaksi ”Hybrid Platforms” kokonaisuuden perustamista, mutta tuo lause pätee aika moneen muuhunkin asiaan. Tälle kertaa käsitellään oppimista ja kollaboraatiota, eli siis hybridiluokkia.

Lisättyä kokemusta

Digitaaliseen oppimiskokemukseen yhdistetään hyvin nopeasti eLearning, joka availi siipiään jo 90-luvulla. Jokainen meistä on ihan varmasti suorittanut verkkokursseja ja kummastellut selaimellaan, miten nopeutettua puhetta voi ymmärtää ja miten monivalintatestien ihanuus ja kurjuus voi värittää työpäivää.

Myös virtuaalinen ja lisätty todellisuus ovat oppimisen digitaalisen ulottuvuuden piirissä. Mutta minusta termi hybridioppiminen ja hybridiluokat vasta avasi käytännöllisesti mikä minusta on ns ”uusi normaali” oppimisessa ja opetuksessa.

Eli opettaja toteuttaa luokkamuotista koulutusta siten, että siihen voidaan liittyä mukaan erinomaisella käyttäjäkokemuksella, eli siis hybridiluokanvalvoja on myös digitaalisen alustan valvoja. Omalla ehdollaan, niin kuin opettaja sen itse suunnittelee.

 

Mitä, mitä, mitä?

Mikä tämä nyt sitten yksinkertaistettua on? Kysymyksessä on videoneuvottelu-järjestelmäpohjainen ratkaisu, missä opiskelijat voivat liittyä fyysisesti tai etäyhteyden kautta. Tämä tulee suunnitella ja toetuttaa siten, että esim. luokkaa kuvaava kamera kohdistaa kuvan juuri sillä hetkellä puhuvaan henkilöön. Dokumentteja, esitystekniikkaa yms. on pystyttävä hyödyntämään dynaamisesti, ilman että oppimiskokemus merkittävästi muuttuu, eli eräänä päivänä fyysisesti on paikalla 90% opiskelijoista joskus 10%.

Välineiden tulee olla tekoälytuettuja (eli käytännössä pyrkivät parantamaan käyttökokemusta mahdollisimman hyvin) ja riittävän helppokäyttöisiä, että oppiminen tapahtuu asia edellä, eikä opetusmetodi edellä. Välineitten on mukauduttava tarpeen mukaisesti.

Millä mennään?

Atea Finland Oy on toteuttanut hybridiopetukseen soveltuvia luokkaratktaisuja jo pitkään. Viimeisimpänä tässä kokonaisuudessa on Cisco Systems MTR -tuoteperheeseen liittyvät ratkaisut. Tämä mahdollistaa erinomaisen laitteiston yhdistämisen tuttuun Microsoft Teams ympäristöön.

Opetusympäristöä ajatellen tämä on mielenkiitoinen ja kustannustehokas kokonaisuus, josta mielellämme kerromme lisää ja tulevaisuudessa myös asiakasreferenssien kautta. Tulevaisuudessa tulemme olemaan eri paikoissa, mutta jaamme yhteisen hyvän oppimiskokemuksen. Emme koe, että yhden vain paikan fyysinen läsnäolo mahdollistaa hyvän oppimiskokemuksen.


Haluatko sparrailla asiantuntijamme kanssa?

Markku Selin.
Markku Selin
Senior Advisor

Markku on tietoturvan ja tietoliikenteen moniosaaja yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella. Senior Advisorina hänellä on halu ja kyky jakaa näkemyksiään liiketoimintaa tukevien ratkaisujen suunnittelusta sekä siitä, miten tietoturva ja tietoverkkojen turvallisuus eivät ole mikään irrallinen kokonaisuus vaan edellytys tehokkaalle liiketoiminnalle. Markku on vastaa Atealla myös 2.1.2024 alkaen Cisco Systems liiketoiminnan kehityksestä.