MS SQL pilvestä
Aiemmin pilveen siirtyvän asiakkaan mahdollisuudet MS SQL-palveluiden suhteen ovat olleet rajalliset. Tilanne on nyt kuitenkin merkittävästi muuttunut Microsoftin julkaiseman uuden palvelun myötä.
Applikaatiopalveluiden siirtymisen yhteydessä tietokantapalveluiden sijanniksi ei kovinkaan monessa tilanteessa voida jättää nykyistä konesalia. Valon nopeus on rajallinen ja latenssi tappaa käytettävyyden varsin nopeasti. Asiakkaan on ollut mahdollista siirtää tietokantapalvelimet sellaisenaan pilveen eli jatkaa SQL:n ajamista virtuaalikoneissa.
Tässä mallissa etuna on tietenkin ollut se, että mitään muutoksia ei ole tarvinnut tehdä itse instansseihin tai tietokantoihin. Muiden etujen löytäminen onkin sitten haastavampaa, kehitystä ei kamalasti tapahtunut.
Toinen vaihtoehto on ollut käyttää MS SQL PaaS -tarjontaa, mutta tämä malli on ollut monesti käytettävissä vain uusien palveluiden kanssa. Toki tilanteissa, joissa muutokset ovat olleet rajallisia, on siirtymiä tehty suoraan MS SQL PaaS -ratkaisuun. Näissä tapauksissa osaava tietokantakumppani pystyy tekemään muutokset T-SQL-lauseisiin ja varmistamaan, ettei mitään ei-tuettuja ominaisuuksia ole käytössä.
Tilanne muuttui, kun maaliskuun alkupuolella Microsoft julkaisi uuden MS SQL -palvelun, joka osuu näiden kahden tuotteen väliin. Nyt pilveen siirtyvällä onkin kolme vaihtoehtoa tehdä siirtymää MS SQL:n osalta:
- Lift and shift: MS SQL -palvelin virtuaalikoneena Azureen
- Migrointi SQL-palvelualustalle
- Migrointi MS SQL Managed Instance -palveluun
Mikä tekee tästä nyt sen ns. killer-tuotteen? Uusi tuote on lähes 100 % yhteensopiva nykyisten SQL-palvelinasennusten kanssa. Tämä mahdollistaa sen, että kannat voidaan siirtää ilman muutoksia. Yhteensopivuuden lisäksi tämä tarjoaa nyt kaikki PaaS-mallin edut: automaattiset versiopäivitykset, patchaukset, kahdennukset ja varmistukset. Tämäkin palvelu skaalaa, vaikka ei niin dramaattisesti kuin puhdas MS SQL PaaS -tuote. Tietoturvan osalta tuote tukee suoraan mm. VNET-integraatiota ja täydellistä eristystä muista tenanteista.
Uusi malli ei kuitenkaan korvaa kaikkia käyttöskenaarioita. Puutteet Managed Instances -mallissa koskettavat SSIS-, SSAS- ja SSRS-palveluita. Nämä kokonaisuudet täytyy tuottaa käyttäen jotain muuta Azuren palvelua. SSIS-palvelut on mahdollista korvata käyttäen Azure Data Factoryä, SSAS-palvelut käyttäen Azure Analysis serviceä ja SSRS-palvelut käyttäen vaikka PowerBI:tä. Autentikointipuolella täytyy luottaa AAD:hen eikä perinteiseen AD:hen.
Mitä se maksaa?
Managed Instances -palvelu on jo hinnoiteltu ja löydettävissä Azure-laskurista. Microsoft on nyt ainakin hetkellisesti luopunut tämän tuotteen kohdalla kapasiteetin määrittelyssä DTU-, DWU- yms. termeistä ja nyt core vertautuu ihan perinteiseen Intelin E5-2673 v3 -prosessoriytimeen. Itse palvelusta on kaksi varianttia, toinen perinteisellä levyllä ja toinen lokaalilla SSD-levyllä. Hinnat alkaen mallin saa 660 €/730 h (1kk) ja tällöin laskentavoimaa on 8 coren verran. Tietokantakapasiteetti laskutetaan 32 GB paloissa ja yhden palan hinta on alle 2 €. Kuten monissa muissakin Azure-tuotteissa, voidaan tässäkin hyödyntää olemassa olevat ylläpidolliset lisenssit ja säästää palvelun kustannuksia n. 30 %.
Olisiko aika alkaa suunnittelemaan teidän SQL-palveluidenne käyttötapoja ja mahdollisuuksia sijoittaa palveluita Azureen? Azure SQL Managed Instance on parasta aikaa private preview -tilassa. Nyt onkin sopiva aika tehdä suunnitelmia ja koeajaa palvelua.