Mitä on sovellusnäkyvyys? – Varjosta valoon hyvässä ymmärryksessä
Eri IT-valmistajat puhuvat jatkuvasti näkyvyydestä. On tietenkin hienoa, että aiheesta puhutaan, mutta asiakkaille IT-sovellusten ja -ratkaisujen näkyvyys on varsin epäselvä käsite. Itseäni harmittaa keskustelu, jossa erityisesti valmistajat puhuvat näkyvyydestä niin kuin se olisi yksiselitteinen asia, jonka ympärillä hankaluudet vain ratkeavat ja maailmasta tulee parempi paikka.
Voisiko olla niin, että eri valmistajien puhe näkyvyydestä on usein sellaista, mikä on valmistajan tuotteelle edunmukaisinta? Esimerkiksi tietoturvavalmistaja ei nosta esille sovellusalustan kustannustehokkuutta, koska se ei juuri halutussa näkyvyyskonseptissa ole varmistajataholle olennaista. Painiskeltuani havaintoni ympärillä jonkin aikaa, päätin kirjoittaa aiheesta ns. suuni puhtaaksi. Koska työnimikkeeni on Account Manager ja päätehtäväni on luoda asiakkailleni lisäarvoa, koin että tämä asia on keskustelun ja blogitekstin arvoinen.
Sovellusten näkyvyyden näkökulmat
Käsitellään nyt sovellusnäkyvyyttä, eli miten sovellukset näkyvät asiakkaan IT-järjestelmissä. Oheisessa kuvassa on muutama näkökulma, mistä käsin asiaa voidaan tarkastella. Kolmion kärkinä ovat kokonaisnäkyvyyden ulottuvuus (silmä), tietoturva (lukko) sekä kokonaiskustannus (euro).
Vianselvityksessä näkyvyys on ehkä tärkein työkalu. Näenkö suoraan missä vika on, mihin se rajoittuu tai kenen työhön vika ei ulotu? Sovellusten optimointi on aina ajankohtaista, mutta näenkö ja seuraanko miten sovellukset toimivat? Sovellusten tietoturvan toteutuminen on syytä nähdä, mutta luonnollisesti sitä vastaan tulee taloudelliset resurssit. Olenko budjetoinut sovelluksille riittävästi oikeita asioita? Miten näen sen? Entä mikä on sovellusten normaali tilanne (Baseline) tai mitä sovelluksia minulla ylipäätään on (Asset Management)?
Määrittele haluttu ulottuvuus
Kun näkökulmat ovat selvillä, on syytä miettiä ulottuvuutta. Mitä näen verkosta lähtevästä ja saapuvasta liikenteestä (North-South -liikenne) ja mitä taas näen verkon tai organisaation sisällä liikkuvasta liikenteestä (East-West)? Entä mitä SaaS- tai pilvialustaliikenteestä on näkyvyyden kautta saavutettavissa? Tämä asettaa menetelmille erilaisia vaatimuksia. Osa näkyvyydestä voi olla vain päälle laitettavia ominaisuuksia, osa vaatii investointeja. Tämä riippuu hyvin paljon asiakkaan kokemasta tarpeesta.
Vastauksia näkyvyyden peruskysymyksiin
Yksinkertaistettuna minusta näkyvyyden pitäisi antaa vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä minulla on? - elinkaari, vaatimustenmukaisuus, tietoturva, lisenssienhallinta
- Ketkä käyttävät? - sidosryhmät, tunnistamattomat, vieraat jne.
- Milloin käytetään? - 24/7, eräajot, ennakoidut tapahtumat jne.
- Kuka analysoi tulosta? - organisaatio itse, kumppani, viranomainen jne.
- Millä tuotan näkyvyyttä? -palomuurit, verkkolaitteet, pilvipalvelut, ohjelmistoagentit
Ja jos ”kissa” nostetaan pöydälle, niin vastauksia pitäisi saada seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä minun pitäisi nähdä? - Mikä on liiketoiminnalle olennaista?
- Kuka auttaa tulosten analysoinnissa? - Miten tästä saadaan toistuva, liiketoimintaa edistävä kokonaisuus?
- Miten tulokset näkyvät käytännössä? - Operatiivinen toiminta, suunnittelu jne.
Kun vastaukset näihin kysymyksiin ovat selvillä, voidaan näkyvyysratkaisuilla ja -palveluilla tuottaa lisäarvoa ymmärrettävässä muodossa. Koetko nyt näkemyksesi näkyvyydestä rikastuneen? Toivottavasti.