Ovatko konesalit uusi ilmastopahis?
Ennusteiden mukaan konesalit tulevat kuluttamaan yhä suuremman osan maailman energiasta, joten niiden vastuullisuus on tärkeämpää kuin koskaan. Yritykset ja organisaatiot ovat paljon vartijoina siinä, kuinka paljon konesalit vaikuttavat ilmastoon tulevaisuudessa - esimerkiksi ottamalla vastuullisuuden huomioon tietotekniikkahankinnoissaan.
Haasteet ymmärrettäviksi
Konesalit ovat digitaalisen maailmamme ytimessä. Tekoälystä sovelluksiin kaikki tarvitsevat paikan, jossa asua ja syntyä. Tekoäly pystyy vähentämään yhteiskunnan päästöjä noin neljä prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Potentiaalia on siis paljon. Samaan aikaan tiedämme, että tekoäly tulee vaatimaan valtavia määriä energiaa, emmekä vielä tiedä tarkalleen, kuinka paljon. Asiasta on monia arvioita, esimerkiksi, että konesalit käyttäisivät jopa kahdeksan prosenttia maailman energiavaroista vuoteen 2030 mennessä.
Mitä tämä tarkoittaa? No, konesaleja pidetään uusina pahiksina, suurina energiasyöppöinä. Asia voi olla näin, mutta IT-ostajana sinulla on suuri mahdollisuus vaikuttaa siihen, tapahtuuko niin.
Voimme jakaa konesalien vastuullisuushaasteet kolmeen pääalueeseen: energiatehokkuus, resurssien kulutus ja toimitusketjun sosiaalinen vastuu.
Energiatehokkuus
Konesalit ovat energiaintensiivisiä. Asettamalla energiatehokkuuden etusijalle voimme pienentää merkittävästi konesalien hiilijalanjälkeä. Lämmön talteenoton ja uusiutuvan energian kaltaisia tekniikoita voidaan käyttää ilmastovaikutusten vähentämiseksi entisestään.
Resurssien kulutus
Elektroniikkaromu on kasvava ongelma, sillä sitä syntyy vuosittain 62 miljoonaa tonnia. Valitettavasti vain 22 prosenttia tästä kierrätetään vastuullisesti. Vaatimalla tavarantoimittajilta laitteiden takaisinottoa voimme vähentää myös kielteisiä ilmastovaikutuksia. Vaikka suuri osa konesalin ilmastopäästöistä syntyy käyttövaiheessa, konesalilaitteiden tuotanto muodostaa noin 50 prosenttia ilmastopäästöistä Suomen sähköntuotannon keskimääräisillä ilmastopäästöillä laskettuna. Siksi on tärkeää ottaa huomioon myös se, miten laitteet on tuotettu, ja pidentää niiden käyttöikää mahdollisimman pitkälle.
Toimitusketjun sosiaalinen vastuu
Tietotekniikka-alan varjopuoli on täynnä eettisiä ongelmia. Haasteisiin vastaaminen on monimutkaista osittain siksi, että tietotekniikan toimitusketjussa on niin monia toimijoita. IT-tuotteet sisältävät niin sanottuja konfliktimineraaleja. Nimitys johtuu siitä, että mineraaleja louhitaan suurelta osin alueilla, joilla niiden myynti voi rahoittaa aseellisia konflikteja ja edistää vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Emme nykyisellään voi vaatia, että palvelin ei saa sisältää konfliktimineraaleja, koska kaikki tietotekniikkalaitteet sisältävät niitä. Voimme kuitenkin vaatia toimittajien seurantajärjestelmää eli prosesseja, joilla hallitaan ja hankitaan tietoa siitä, onko IT-tuote vaikuttanut konflikteihin mineraalien louhinta-alueella.
”Emme nykyisellään voi vaatia, että palvelin ei saa sisältää konfliktimineraaleja, koska kaikki tietotekniikkalaitteet sisältävät niitä.”
EU:n ohjaus
EU pyrkii vähentämään ilmastopäästöjä vuoden 1990 tasosta 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Siksi vastuullisuusdirektiivit ovat asialistan kärjessä – ja useat vastuullisuusdirektiivit vaikuttavat konesaleihin.
Energiatehokkuusdirektiivi (EED)
Energiatehokkuusdirektiivin (EED) tavoitteena on vähentää energiankulutusta EU:ssa yhdeksän prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vaikka itse direktiivi ei ole uusi, sen viimeisimmässä päivityksessä on nyt osa, jossa keskitytään erityisesti konesalien energiatehokkuuteen. EED:n kriteerit eivät koske erikseen yksityisiä tai julkisia toimijoita, vaan ne pohjautuvat energiankäyttöön. Direktiivissä konesaleille asetetaan 500 kW:n raja, mutta emme vielä tiedä, mikä raja tulee olemaan Suomessa, sillä kansallinen lainsäädäntö on valmistelussa. Esimerkiksi Saksassa on asetettu tiukempi 300 kW:n raja. Rajoitusta voidaan suhteuttaa siihen, että palvelinräkin keskimääräinen energiankulutus on 10 kW ja suunta on kasvamaan päin.
Yritysten kestävän kehityksen raportointia koskeva direktiivi (CSRD)
EU:n direktiivi yritysten kestävän kehityksen raportoinnista (CSRD) vaikuttaa myös konesalien tarjoajiin. Aiemmin keskityttiin organisaation omiin päästöihin (scope 1 ja 2), mutta nyt toimittajien on raportoitava myös arvoketjun päästöjä (scope 3). Vaatimus koskee myös pilvipalveluiden, datan tallennuksen ja konesalilaitteistojen hankintaa.
Vastuullisia investointeja koskeva EU-taksonomia
CSRD sisältää myös niin sanotun EU:n kestävän ympäristörahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian. Tämän luokittelujärjestelmän avulla arvioidaan, kuinka vastuullisia eri taloudelliset toiminnot ovat ympäristön kannalta. Siinä on tarkasteltu, millä aloilla EU:ssa on suurimmat ympäristövaikutukset, kuten ilmastopäästöt, ja sen jälkeen tarkasteltu näiden alojen toimintoja. Luokittelun perusteella tietotekniikka-ala on määritelty relevantiksi alueeksi, ja konesalit ovat osa tätä erittäin ympäristövaikutteista alaa. Tiedämme, että tekoäly voi vähentää yhteiskunnan päästöjä, mutta se on tuotettava vastuullisella tavalla.
Siksi EU:n taksonomia sisältää kriteerit sille, milloin konesalia voidaan pitää vastuullisena. Tärkein tunnistettu kriteeri on, että konesalin on noudatettava EU:n Code of Conduct for Data Center Energy Efficiencyn sääntöjä.
”EU:n taksonomia sisältää kriteerit sille, milloin konesalia voidaan pitää vastuullisena.”
CSRD vaikuttaa kaikkiin yrityksiin, mutta se tulee mielestämme luomaan suuntaviivat kestävän kehityksen raportoinnille ylipäätään. Vaikutus on erittäin myönteinen, koska silloin organisaatiot voivat vertailla raportointiaan ajan kuluessa ja organisaatiot ovat myös keskenään vertailukelpoisia.
Vastuullisuusvaatimukset, joilla on merkitystä
Vastuullisuusvaatimusten asettaminen osto- ja hankintatoiminnassa on tehokas väline, jolla voidaan edistää alan vastuullisuutta. Mutta ennen kuin lähdetään pohtimaan sitä, miten organisaatio voi asettaa vastuullisuusvaatimuksia, on tärkeää pysähtyä miettimään kokonaisvaltaisia tavoitteita. Onko organisaatiollanne selkeä strategia? Oletteko ottaneet huomioon turvallisuusnäkökohdat? Mikä osa IT-infrastruktuurista on oltava paikallista ja mikä voidaan siirtää pilvipalveluun? Kun vastuullisuus otetaan huomioon näissä päätöksissä, voidaan luoda vahvempi perusta, jonka varaan rakentaa.
Olemme Atealla kehittäneet oppaan, jonka avulla voit asettaa tehokkaita ja olennaisia vastuullisuusvaatimuksia IT-hankinnoille. Opas on alun perin laadittu laitteistohankintoja varten, mutta sen kolme tärkeintä suositusta ovat olennaisia myös pilvihankinnoissa.
- Valitse valmistajia, jotka ovat RBA:n jäseniä vähintään Regular Member -tasolla
Vastuullisuuden ja tietotekniikan alalla keskeinen toimija on elektroniikkayritysten yhteenliittymä The Responsible Business Alliance (RBA), joka on maailmanlaajuinen elektroniikkateollisuuden valmistajien vastuullisuuskysymyksiin keskittyvä järjestö. RBA:n jäsenyysjärjestelmä takaa järjestön käytännesääntöjen noudattamisen. RBA:n fokus on perinteisesti ollut laitteissa ja sosiaalisessa vastuussa, mutta se on keskittynyt entistä enemmän ympäristökysymyksiin, ja sillä on useita pilvipalveluja tarjoavia jäseniä. - Valitse TCO-sertifiointi (tai muu tyypin 1 sertifiointi)
Sertifioinnit helpottavat prosessia huomattavasti. Organisaatiot voivat varmistaa konesalien vastuullisuuden esimerkiksi vaatimalla toimittajilta EU:n Code of Conduct for Datacenter Energy Efficiencyn mukaista sertifiointia.
TCO-sertifikaatti asettaa kattavat vastuullisuusvaatimukset tuotteen koko elinkaarelle. Vaatimuksiin sisältyy sekä sosiaalisia vaatimuksia (kuten työajat, työympäristö ja palkkaehdot) että tuotevaatimuksia (kuten energiatehokkuus ja haitallisten aineiden rajoittaminen). Vaikka tällä hetkellä ei vielä ole konesalilaitteistoja varten rekisteröityjä tuotteita, TCO voi olla hyödyllinen laitteistotoimittajien arviointikriteeri, sillä laitetoimittajilla ei ole pitkä matka sertifioimaan myös konesalilaitteensa. - Turvallinen takaisinotto
Käytöstä poistettujen tietotekniikkalaitteiden takaisinotto on erittäin tärkeää tietotekniikan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Kun hankit laitteita konesaliin, varmista, että sinulla on jo suunnitelma ostamiesi laitteiden takaisinotolle, esimerkiksi sisällyttämällä takaisinotto hankintaprosessiin. Varmista, että palauttamasi tuotteet käytetään ensisijaisesti uudelleen ja vasta toissijaisesti kierrätetään. Tai kun hankit pilvipalveluja, vaadi toimittajalta järjestelmällistä lähestymistapaa elinkaaren hallintaan ja laitteiston käyttöiän pidentämiseen.
Lisää neuvoja ja vinkkejä
Atean vihreä verkkopalvelu on vastuullinen valinta verkkojesi modernisointiin.
Atean pilvi- ja konesalipalvelut tuovat luotettavuutta ja joustavuutta liiketoimintasi tarpeisiin.
Maria Vuorelma työskentelee Atealla vastuullisen liiketoiminnan kehittäjänä.