Vuoden digiteko 2024
Etsimme jo viidettä kertaa vuoden digitekoa. Haluamme nostaa valokeilaan suomalaisia edistyksellisiä digitekoja. Tekoja, jotka ovat edistäneet ja edistävät yhteiskunnan, organisaatioiden ja yritysten digitalisaatiota. Raivaavat tietä, näyttävät suuntaa sekä ratkaisevat yhteiskunnallisia ja työympäristöihin liittyviä haasteita. Parhaat teot inspiroivat, luovat uutta ja parantavat digitaalisia kokemuksia.
Finalistit löytyvät alta.
Yksityiset ja start-upit
Digitaalinen karttapalvelu kertoo, missä päin tarvitaan akuutisti palveluita ja tukea
Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu auttaa strategiatyössä päättäjiä, viranomaisia, tutkijoita ja järjestöjä. Se paljastaa alueelliset erot hyvinvoinnissa jopa postinumeroiden tarkkuudella.
Tuomariston perustelut:
Vastuullisuusmielessä tämä on hieno digiteko, jossa hyödynnetään dataa yhteiskunnallisesti tärkeän haasteen äärellä. Karttasovelluksen avulla erilaisia sosiaalisia muuttujia, kuten pitkäaikaistyöttömyyttä tai lastensuojelun tarpeita, voidaan tuoda läpinäkyviksi ja siten tarjota pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle. On tärkeää, että tässä on koottu dataa, mutta ei ole annettu valmiita tulkintoja eikä tehty johtopäätöksiä.
Välillistä vaikuttavuutta on saatu lisättyä mediahuomion avulla ja sen myötä kasvatettua keskustelua ja ehkä paremmin kohdennettuja kehitystoimenpiteitä.
”Tämä hanke ei ole sosiaalipornoa eikä tee johtopäätöksiä, vaan antaa yhteiskunnalliselle keskustelulle pohjaa.”
Biocode laskee elintarvikkeiden hiilijalanjäljen ja vähentää päästöjä
Biocode on hiilijalanjälkilaskuri elintarvikeyhtiöille ja tuottajille. Biocode syntyi ProAgrian ja Mtech Digital Solutionsin yhteistyönä. Kysyntä on kasvussa, sillä EU velvoittaa nyt entistä tarkempaan päästöjen raportointiin.
Tuomariston perustelut:
Päästöjen aiheuttajien tunnistaminen ruoanvalmistusprosessissa on vaikuttava ja vastuullinen digiteko. Kun tiedetään alkutuotannon hiilijalanjälki, sillä on vaikutusta koko ruuantuotantoketjun kannalta. Tämä hiilijalanjälkilaskuri on selkeästi rajattu yhteen toimialaan.
Asiana hiilijalanjäljen laskenta on todella tärkeä, ja yritysten raportointivaatimukset kasvavat koko ajan. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tuottaa dataa itse, ja tämä on siihen arvokas työkalu.
”Ruuantuotannon hiilijalanjäljen pienentäminen on tärkeä ja merkityksellinen asia.”
Itsemittausasemien avulla terveysmittaukset tuhansien ihmisten ulottuville
MedicubeXin itsemittausasemat ovat nopeita, helposti saavutettavia ja helppokäyttöisiä, mikä innostaa terveydenhoidon asiakkaita niiden käyttöön. Lisäksi ne säästävät hoitohenkilökunnan resursseja. Innovaatiolla on potentiaalia kasvaa myös kansainväliseksi menestystuotteeksi.
Tuomariston perustelut:
Digitaalisuuden avulla terveysasema saadaan tuotua lähemmäksi ihmistä, ja palvelulla panostetaan ennaltaehkäisevään hoitoon sekä kansanterveyden parantamiseen. Ratkaisu säästää merkittävästi rajallisia resursseja ja mittausten avulla voidaan ennaltaehkäistä kalliita ja pitkiä hoitoja.
Itsemittausasemia on käytössä jo kahdella hyvinvointialueella sekä Helsingin kaupungilla. Sopimuksia on tehty myös ulkomaille, ja palvelulla on merkittävää kansainvälistä potentiaalia ja siten myös vaikuttavuutta.
”Upea startti terveys- ja hyvinvointialan vientituotteena – tämä on tulevaisuutta.”
Julkiset
Täysin digitaalisesti toimiva E-kirjasto tasa-arvoistaa kirjastopalveluita.
E-kirjasto kokoaa kirjastojen tarjoamat digitaaliset aineistot – kirjat, äänikirjat ja lehdet – yhteen sovellukseen ja yhdenvertaistaa kirjaston käyttäjiä tarjoamalla pääsyn samaan e-aineistoon. Eri puolilla Suomea toimivien kirjastojen kokoama aineisto on laadukasta ja moniäänistä.
Tuomariston perustelut:
E-kirjasto tuo kaikki suomalaiset samalle viivalle ja tarjoaa mahdollisuuden käyttää kirjastojen digitaalisia sisältöjä paikkakunnasta riippumatta. Hankkeella on merkittävä sosiaalinen ulottuvuus, ja teknisesti se on toiminut ongelmitta.
Vastuullisuuden ja vaikuttavuuden näkökulmasta tämä on onnistunut hanke, jossa olemassa olevaa dataa on pystytty hyödyntämään ja tuomaan kaikkien suomalaisten ulottuville.
”Tämä on hieno julkisen sektorin hanke, joka on tehty yhteistyössä kuntien kanssa ja joka palvelee meitä kaikkia.”
Digitaalinen sote-keskus tavoittaa kaikki ja säästää rahaa
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Digitaalinen sote-keskus hoitaa alueen sosiaali- ja terveyskeskuskäynneistä jo 20 prosenttia ja määrä kasvaa jatkuvasti. Sote-palvelut saavuttavat nyt tasapuolisesti myös syrjäseudut. Palvelut tuotetaan jopa 50 prosenttia aiempaa edullisemmin.
Tuomariston perustelut:
Sosiaali- ja terveysalan haasteet kaipaavat kipeästi ratkaisuja kaikilla sote-alueilla. Digitaalinen sote-keskus on hieno ja konkreettinen palvelu. Kun 75 prosenttia alueen asukkaista on jo palvelun piirissä ja palveluita pystytään tuottamaan 50 prosenttia edullisemmin, on kyseessä vaikuttava digiteko. Etenkin maakunnissa ratkaisut resurssipulaan ovat tärkeitä ja merkittäviä, ja tämäntyyppiset ratkaisut ovat välttämättömiä.
”Ratkaisu on erinomaisesti skaalattava, ja se tuo tärkeitä säästömahdollisuuksia sote-puolelle.”
Potilastiedon integraatiojärjestelmä säästää resursseja ja parantaa hoitohenkilöstön työtyytyväisyyttä
Taysin Unipoliklinikalla kehitetty etäseurantadatan integraatiojärjestelmä sekä digitaalinen hoitopolku mullistivat uniapnean hoidon Pirkanmaalla. Hankkeen ansiosta hoitoon pääsee nykyään jo parissa viikossa, kun ennen aikaa sai odotella parhaimmillaan useita kuukausia. Rahaa ja aikaa säästyy, ja hoitohenkilökunta sekä potilaat ovat aikaisempaa tyytyväisempiä.
Tuomariston perustelut:
Ratkaisussa on perinteisellä tavalla hyödynnetty dataa ja käytetty sitä tuloksekkaasti. Samoilla resursseilla on teknologian ansiosta voitu hoitaa enemmän potilaita.
Olisi kiinnostavaa nähdä myös tämän digiteon skaalaamista ja soveltamista muille hoitoalueille uniapnean lisäksi. Tämäntyyppisiä ratkaisuja tarvitaan eri palvelualueille. Ratkaisu on mahdollista skaalata myös Pirkanmaan ulkopuolelle, joten vaikuttavuutta on mahdollista vielä kasvattaa.
”Asia on todella tärkeä, ja on hienoa, että tässä on tehty osallistavaa suunnittelua.”
Aiemmat finalistit
Vuoden digiteko -kilpailun tuomareita
Lue vuoden 2024 tuomareiden ajatuksia kilpailusta täälläHelsingin yliopisto
Oy IBM Finland Ab
Kuntien Tiera Oy
Usein kysytyt kysymykset
Te kysyitte, me vastaamme. Täältä löydät vastaukset usei kysyttyihin kysymyksiin.
Kuka voi osallistua kilpailuun?
Toivotamme kilpailuun tervetulleeksi kaikki yritykset, organisaatiot, yhtiöt kaikissa kokoluokissa. Kilpailussa on seuraavat kategoriat:
Yksityinen
Kategoriaan kuuluvat yritystoimintaa harjoittavat yritykset, organisaatiot ja yhdistykset. Liikevaihto yli kaksi miljoonaa euroa.
Julkishallinto
Kategoriaan kuuluvat yrityksen ja organisaatiot, jotka ovat valtion tai kuntien omistuksessa.
Startup & PK-yritykset
Kategoriaan kuuluvat nuoremmat kasvuhaluiset yritykset sekä pienemmät ja keskisuuret yritykset, organisaatiot ja yhdistykset. Liikevaihto alle kaksi miljoonaa euroa.
Kuinka monta sarjaa Vuoden digiteko -kilpailussa on?
Kilpailussa on kolme sarjaa, joista valitaan tuomariston toimesta finalistit ja sekä yleisöäänestyksellä voittajat. Kilpailussa on kolme kategoriaa: yksityinen, julkishallinto sekä startup & PK-yritykset.
Miten Vuoden digiteko -kilpailuun osallistutaan?
Täyttämällä osallistumislomake kilpailusivulla ja toimittamalla mahdolliset suurikokoiset liitetiedostot lomakkeen ohjeen mukaisesti Atean kilpailutoimijoille. Ilmiantoja hyvistä digiteoista voi tehdä täällä.
Kuka valitsee Vuoden digiteko -kilpailun finalistit?
Kilpailun finalistit valitsee arvovaltainen tuomaristo, joka vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna tuomaristossa mukana muun muassa:
Sarita Runeberg
Sarita Runeberg on Pohjoismaiden johtavan startup-keskittymän Maria01:n toimitusjohtaja. Hänellä on monipuolinen kokemus kansainvälisestä liiketoiminnasta ja startupeista. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Smartly.iossa. Sarita haluaa edistää sekä kaupallisuutta että vastuullisuutta, ja on omistautunut lisäämään naisten roolia startup-ekosysteemissä.
Anni Ronkainen
Anni Ronkainen on yksi digitaalisen transformaation näkyvimmistä kasvoista Suomessa. Hän on työskennellyt muun muassa Keskon Chief Digital Officerina ja ollut konsernijohtoryhmän jäsen vastaten digitaalisesta liiketoimintaympäristöstä. Anni on työskennellyt myös Googlen maajohtajana. Tällä hetkellä Anni toimii useiden yhtiöiden, muun muassa Telesten, Sitowisen, Loihteen, Postin ja Lassila&Tikanojan hallituksissa..
Antti Isokangas
Mukana tuomaristossa on Antti Isokangas, joka on pitkän linjan viestinnän asiantuntija. Antti on toiminut muun muassa viestintäkonsulttina, päätoimittajana, tietokirjailijana ja kouluttajana. Vuosina 2017–2022 hän työskenteli Kotipizza Groupin viestintä- ja vastuullisuusjohtajana. Antti on ollut mukana kirjoittamassa teoksia "Viherpesuopas – Miten merkitys muuttuu markkinoinniksi" (2022) sekä "Viherpesutalous – Näin markkinoit ja viestit vastuullisesti", joka ilmestyi elokuussa 2024.
Mikko Heiskanen
Mikko Heiskanen toimii Puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä. Heiskanen toimi Suomen sotilasedustajana EU:ssa ja Natossa vuosina 2021–2022.
Juha Sihvonen
Juha Sihvonen on toiminut Atea Finlandin toimitusjohtajana vuodesta 2008 alkaen. Atealla on hänen mielestään Pohjoismaiden suurimpana it-infrastruktuuriratkaisujen toimittajana velvollisuus toimia esimerkillisesti vastuullisuuskysymyksissä. Hän korostaa, että koko it-alan on edettävä kohti ilmastoystävällisempiä ratkaisuja ja ostajien on puolestaan painotettava vastuullisuutta kaikissa hankinnoissaan.
Kuka päättää Vuoden digiteko -kilpailun voittajan?
Kilpailun voittajat valitaan yleisöäänestyksellä. Käynnistämme yleisöäänestyksen, kun tuomaristo on valinnut finalistit. Jokainen teistä saa olla mukana valitsemassa parasta vastuullista digitekoa! Pidä näitä sivuja silmällä syyskuussa, jos haluat äänestää tietyn ratkaisun voittoon.
Mikä kilpailun aikataulu on?
Toukokuu: Kilpailu alkaa!
Touko-elokuu: Otamme vastaan kilpailutöitä.
Elokuun puoliväli: Kilpailutöitä voi jättää sunnuntaihin 18.8.2024 asti.
Elo-syyskuu: Tuomaristo valitsee finalistit ja yleisöäänestys aukeaa. Kontaktoimme finalistit tuomareiden kokoontumisen jälkeen.
Lokakuu: Voittajat palkitaan finalistien joukosta Atea Focuksessa 9.10.2024.
Miten kilpailutyöt arvioidaan?
Tuomaristo kiinnittää kilpailutöitä arvioidessaan huomiota seuraaviin mm. seikkoihin:
- Ratkaisu on auttanut organisaatiota pienentämään toiminnan haitallisia ympäristövaikutuksia ja vauhdittanut kestävää kehitystä tai
- Ratkaisulla on ollut todennettavia sosiaalisia vaikutuksia
- Ratkaisulla on vientipotentiaalia, ja se on skaalautuva.
- Ratkaisu on tuonut jotain uutta toimialalle. Se on monistettavissa ja hyödynnettävissä myös laajemmassa mittakaavassa.
- Ratkaisussa on hyödynnetty modernia teknologiaa, sähköisiä prosesseja, tekoälyä tai IoT-järjestelmiä, optimoitu energiankäyttöä tai toimitusketjujen hallintaa tai pienennetty IT-infrastruktuurin ympäristö- tai ilmastokuormitusta.
- Ratkaisu hyödyntää digitalisaatiota luovasti, tuottavasti sekä edistää kestävää kehitystä.
Atea Focus 2024
Vuoden digiteko 2024 –palkitaan Atea Focuksessa. Atea Focus on enemmän kuin tapahtuma – se on kohtaamispaikka, ajatusten risteys ja innovaation kiihdyttämö: petrimalja, jossa ihminen, luonto ja teknologia luovat uutta. Koe Suomen paras maksuton yritystapahtuma – tervetuloa mukaan!
Juha Sihvonen
Toimitusjohtaja, Atea FinlandJuha Sihvonen on toiminut Atea Finlandin toimitusjohtajana vuodesta 2008 alkaen. Atealla on hänen mielestään Pohjoismaiden suurimpana it-infrastruktuuriratkaisujen toimittajana velvollisuus toimia esimerkillisesti vastuullisuuskysymyksissä. Hän korostaa, että koko it-alan on edettävä kohti ilmastoystävällisempiä ratkaisuja ja ostajien on puolestaan painotettava vastuullisuutta kaikissa hankinnoissaan.
Sarita Runeberg
Toimitusjohtaja, Maria01Sarita Runeberg on Pohjoismaiden johtavan startup-keskittymän Maria01:n toimitusjohtaja. Hänellä on monipuolinen kokemus kansainvälisestä liiketoiminnasta ja startupeista. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Smartly.iossa. Sarita haluaa edistää sekä kaupallisuutta että vastuullisuutta, ja on omistautunut lisäämään naisten roolia startup-ekosysteemissä.
Anni Ronkainen
Board Professional & AdvisorAnni Ronkainen on yksi digitaalisen transformaation näkyvimmistä kasvoista Suomessa. Hän on työskennellyt muun muassa Keskon Chief Digital Officerina ja ollut konsernijohtoryhmän jäsen vastaten digitaalisesta liiketoimintaympäristöstä. Anni on työskennellyt myös Googlen maajohtajana. Tällä hetkellä Anni toimii useiden yhtiöiden, muun muassa Telesten, Sitowisen, Loihteen, Postin ja Lassila&Tikanojan hallituksissa.
Heidi Färm
Ympäristötieteiden opiskelija, Helsingin yliopistoHeidi Färm on valmistunut ympäristötieteistä luonnontieteiden kandidaatiksi. Opiskelunsa aikana hän on innostunut kaupunkisuunnittelusta ja on suorittanut siksi paljon myös maantieteen kursseja, esimerkiksi paikkatiedosta. Hän aikookin jatkaa opiskelujaan maantieteen maisteriohjelmassa. Ala kiinnostaa, koska urbanisaatio ja ilmastonmuutos liittyvät yhteen. Hän hyödyntää osaamistaan jo nyt kesätyössä Porin kaupunkisuunnittelussa.
Leo Stranius
Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja toimitusjohtaja, Third Rock Finland OyLeo Stranius on ekologisen elämän edelläkävijä ja ilmastoaktivisti, joka on työskennellyt esimerkiksi ympäristö- ja kansalaisjärjestöjohtajana. Tällä hetkellä hän on toimitusjohtaja Third Rock Finlandissa, joka edistää yritysten ja organisaatioiden vastuullisuustyötä sekä siirtymistä hiilineutraaliin kiertotalouteen. Hän on onnistunut pienentämään oman hiilijalanjälkensä noin 1 690–2 100 kiloon, kun se on suomalaisilla keskimäärin noin 10 300 kg (CO2ekv).
Riikka Heikinheimo
Johtaja, EK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaRiikka Heikinheimo toimii tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan johtajana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa. Hän haluaa olla monessa mukana, koska Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen. Koulutus, tutkimus ja innovaatiot ovat erityisen tärkeitä tulevaisuusinvestointeja. Hän muistuttaa, että vihreän kasvun esteet on poistettava yhteistyöllä ja että Suomessa tarvitaan rahoitusinstrumentteja, joiden avulla uusia innovaatioita voi skaalata myös isoon tuotantoon.
Antti Partanen
Toimitusjohtaja, Oy IBM Finland AbAntti Partanen teki paluun IBM:lle vuonna 2022 - nyt toimitusjohtajaksi. Maailman johtavan teknologia- ja palvelutalon vetäjänä Antilla on raudanluja usko teknologisiin innovaatioihin ja niiden kykyyn tehdä maailmasta entistä parempi paikka elää. Supervoimana on ihmisten johtaminen ja kyky saada jokaisesta ihmisestä parhaat puolet esiin. Vastuullisesti yhdessä kehittäen.
Jyrki Halttunen
Toimitusjohtaja, Kuntien Tiera OyJyrki Halttunen on toiminut Kuntien Tieran toimitusjohtajana vuodesta 2013 alkaen. Kuntien Tiera on valittu Yhteiskunnalliseksi yritykseksi: se tarjoaa kunta- ja hyvinvointialueomistajilleen valmiiksi kilpailutetut ja laadukkaat ICT-, digi- ja asiantuntijapalvelut. Jyrki Halttunen korostaa, että hyvin toimivat digipalvelut ovat kansalaisen näkökulmasta parasta vastuullisuutta.