Siirry sisältöön
Lehdistötiedote 11-10-2023

Vuoden vastuullisimmiksi digiteoiksi äänestettiin nuorten kesätyöseteli ja meriliikenteen tiedonhallintajärjestelmä

Vuoden vastuullisimmat digiteot on valittu yleisöäänestyksessä. Julkishallinnon sarjassa voittajaksi nousi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden digitaalinen kesätyöseteli. Yrityssarjan voitti puolestaan Fintrafficin ja Siili Solutionsin meriliikenteen tiedonhallintajärjestelmä.
Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailun finalistit esiintymislavalla kukkien ja diplomien kanssa. Etualalla suihkuavat ilotulitteet.
Kuva: Niki Soukkio

Vuoden vastuullisin digiteko 2023 -kilpailun finaalissa kilpailleille kolmelle julkishallinnon ja kolmelle yrityssarjan finalistille annettiin yhteensä 1 476 ääntä kaikille avoimessa verkkoäänestyksessä. Kilpailun voittajat julkistettiin Atea Focus -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa tänään keskiviikkona 11. lokakuuta.

Julkishallinnon sarjan voitti Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Kesäseteli, joka on helpottanut helsinkiläisten nuorten kesätöiden saantia vuodesta 2015 lähtien. Kesäseteliprosessi digitalisoitiin tänä vuonna, mikä innosti työnantajia palkkaamaan aiempaa enemmän kesäapua, helpotti nuorten kesätöiden hakua ja tehosti huomattavasti kaupungin omaa toimintaa.

”Tämän voiton merkitys on iso. Erityisen hyvältä tuntuu se, että ihmiset pitävät nuorten kesätyöpaikkoja merkityksellisinä. Meidän digitaalinen tekomme voi varmasti levitä Helsingistä muualle Suomeen, ja mielellämme autamme muitakin tässä asiassa eteenpäin. Samalla haastan yhä useamman työnantajan palkkaamaan ensi kesänä yhden nuoren töihin kesäsetelin avulla!” aluepäällikkö Tiina Hörkkö Helsingin kaupungin nuorisopalveluista sanoo.

Yrityssarjan voittaja, Fintrafficin ja Siili Solutionsin kehittämä NEMO-tiedonhallintajärjestelmä otetaan käyttöön Suomen satamissa vuonna 2025. Se sujuvoittaa meriliikennettä ja vähentää sen aiheuttamia päästöjä. NEMOn avulla laivojen päällystö voi optimoida aikataulun ja ajonopeuden niin, että polttoaineen kulutus ja päästöt ovat mahdollisimman pieniä. Tiedonjaon avulla myös laivalasteja odottavan rekkaliikenteen odotusajat lyhenevät.

”Tässä ajassa pieni prosessien viilailu ei enää riitä! Yhdessä Fintrafficin kanssa haemme isoa systeemistä muutosta, joka vaikuttaa useiden organisaatioiden toimintaan sekä yksityisellä että julkisella puolella. Suomen viennistä yli 90 prosenttia kulkee meriteitse, ja uskomme NEMOn voivan vähentää meriliikenteen hiilidioksidipäästöjä lähes neljänneksellä”, konseptin pääsuunnittelija ja Siili Solutionsin Head of Maritime Sanna Vainionpää sanoo.

Vuoden digitaalinen teko -kilpailuun osallistui 30 ehdokasta. Niiden joukosta yleisöäänestyksen kuusi finalistia valitsi tuomaristo, johon kuuluivat ympäristötieteiden opiskelija Heidi Färm Helsingin yliopistosta, Kuntien Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen, EK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan johtaja Riikka Heikinheimo, IBM Finlandin toimitusjohtaja Antti Partanen, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Third Rock Finlandin toimitusjohtaja Leo Stranius sekä Atea Finlandin toimitusjohtaja Juha Sihvonen.

Lue lisää Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailusta

”Digitalisaatiolla on valtava potentiaali parantaa ihmisten elämää, yhteiskuntia ja maailmaa. Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailumme nosti esiin hienon joukon toimivia ratkaisuja, joista muut voivat innostua ja ottaa mallia. On tärkeää nostaa esiin digitalisaation konkreettisia hyötyjä – ja myös sen kykyä luoda meille kaikille toivoa paremmasta huomisesta”, Atea Finlandin markkinointi- ja viestintäjohtaja Hanna Vesenterä sanoo.

Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden digitaalinen kesätyöseteli

Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailun julkisen sarjan voittajan Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden edustajat juhlivat voittoaan esiintymislavalla.

Kuvassa Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Samu Komppula, Tiina Hörkkö, Sonja Witting ja Jussi Vehviläinen.

Tuomariston perustelut: Uusi ratkaisu tuo repun pohjalla ruttaantuneen kesätyösetelin suoraan digiaikaan. Digitaalinen seteli on helppoudessaan houkutteleva ratkaisu myös nuoria työllistäville yrityksille, ja tehostaa samalla kaupungin omaa toimintaa. Hankkeen vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, sillä nuorten pääsemisellä työelämään on suuri merkitys.

Lue lisää Kesäsetelistä  

 

Fintrafficin ja Siili Solutionsin meriliikenteen tiedonhallintajärjestelmä NEMO

Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailun yrityssarjan voittajien Siilin ja Fintrafficin edustajat juhlivat voittoaan esiintymislavalla.

Kuvassa Siili Solutionsin Jukka Lepistö ja Sanna Vainionpää sekä Fintrafficin Miikka Kälvinmäki.

Tuomariston perustelut: Tiedonhallintajärjestelmä tarjoaa luovan ratkaisun meriliikenteen ongelmiin ja kokoaa yhteen monta toimijaa. Vastuullisuus on yksi hankkeen tärkeistä ulottuvuuksista, sillä ratkaisussa on otettu huomioon myös turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat. Järjestelmä vähentää laivojen päästöjä ja voi parantaa esimerkiksi Suomenlahden meriliikenteen turvallisuutta.

Lue lisää NEMOsta

Muut finalistit

Julkishallinnon sarja

  • Jyväskylän ammattikorkeakoulun kyberturvallisuushanke ja pilottiharjoitus elintarvikealalle
  • Rikosseuraamuslaitoksen älyvankilakonsepti

Yrityssarja

  • Sitowisen vastuullisuustyökalu rakennusalalle
  • Verkkokauppa.comin digitaalinen vaihtokauppapalvelu

 

Yhteyshenkilö

Hanna Vesenterä, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Atea Finland Oy, puh. +358 44 333 4422, hanna.vesentera@atea.fi


Vuoden vastuullisin digiteko 2024 -kilpailun suunnittelu on alkanut. Jätä yhteystietosi ja saat lisätietoa ensimmäisten joukossa! Lue lisää.